Umjetnici i njihove mačke

Umjetnici i njihove mačke

Umjetnici su boemi, a mačke bismo također na neki način mogli nazvati boemima. Stoga ne čudi ljubav između umjetnika i mačaka. Mnoge su priče o tome koliko su se umjetnici voljeli sa svojim ljubimicama, a većini one su bile najbolje prijateljice. Iz cijele ove priče nastala je zbirka fotografija nazvana ‘Artists and Their Cats‘. Zbirka je izdana kao fotografska knjiga, a autorica koja je skupila oko pedesetak autentičnih fotografija poznatih likovnih i literarnih umjetnika zove se Alison Natasi.

O umjetnicima i mačkama Alison kaže: ‘Mislim da su mačke i umjetnici srodne duše jer se i oko jednih i oko drugih stvaraju razni mitovi. Često im se predbacuje da su hladni i samo usmjereni na sebe‘. Na fotografijama u knjizi su neki od najpoznatijih svjetskih umjetnika zajedno sa svojim ljubljenim mačkama, primjerice Salavador Dali, Pablo Picasso, Frida Kahlo, itd.

Mislim da su umjetnici uvijek fokusirani na ono što rade u svom studiju ili sobi i upravo su im zato mačke odlične ljubimice – između njih postoji prirodno poštovanje i simbioza. Umjetnički posao često je izoliran, a mačke donose život u prostor i smanjuju samoću‘, pojašnjava Alison.

Knjiga je nastala nakon članka koji je autorica napisala o mačkama i njihovim poznatim vlasnicima. Nakon članka počela je pretraživati knjižnice, muzeje, privatne zbirke i slična mjesta te pronašla neizmjerno vrijednu građu.

Poznato je da su mačke danas apsolutne vladarice interneta, međutim Alison Natasi ipak se odlučila za izdavanje knjige jer smatra da lijepe fotografije koje nose pečat nekih drugih vremena ipak bolje izgledaju u toj formi. Dodaje kako nema ništa protiv tako velike ljubavi između mačaka i interneta i ističe kako je sve to umnogome pomoglo nekim društvima za zaštitu napuštenih mačaka te općenito boljem odnosu prema ovim životinjama. Također, nada se da će isti učinak imati i njezina knjiga. Srećom pa i sami možemo zaviriti u neke od fotografija iz ove prelijepe zbirke:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *