Koliko doista poznajete svoju mačku?

Koliko doista poznajete svoju mačku?

Svaki vlasnik mačke želi najbolje svojoj ljubimici. Međutim, ponekad, koliko god se trudili, stvari ne idu onako kako bismo mi to htjeli. Ponekad činimo i greške iako ih nismo ni svjesni. Upoznajte svoju mačku bolje pa ćete se i moći ponašati na za nju najbolji način.

  • mački je potrebno više proteina nego psima. Proteini se prerađuju u aminokiseline koje su veoma važne za pravilno funkcioniranje organizma. Kod pasa se preradom proteina stvara 10 aminokiselina, a kod mačaka jedan više.
  • mačke imaju veliku potrebu za fizičkom aktivnošću. Tako je, iako nam se čine spavalicama, one zapravo fizičkom aktivnošću sagorijevaju kalorije, smanjuju stres te se rješavaju viška energije. Ipak, istraživanja su pokazala da vlasnici uopće nisu upoznati s važnošću fizičke aktivnosti za mačke te čak 76 posto njih kaže da su njihove mačke manje od 50 posto dana aktivne.
  • indeks tjelesne mase veoma je važan, kako za ljude, tako i za mačke. No, čak 45 posto vlasnika kaže kako su njihove mačke pretile. Kako ćete znati je li vaša mačka pretila? Nježno joj opipajte rebra. Ako ih osjetite, sve je u redu. Ako ih ne možete napipati, vaša je mačka predebela. Isto tako, ako se mački pogledom mogu prebrojati rebrica, znak je da je premršava.
  • mačke vole različitu hranu pa je najbolje kombinirati suhu i mokru hranu. Suha hrana odlična je za čišćenje zuba, a mokra ima dobar omjer vlage i proteina i kao takva je najsličnija prirodnoj prehrani divljih mačaka.
  • 81 posto vlasnika smatra da su bistre oči znak zdravlja mačke. No, mnogi zaboravljaju da je znak zdravlja i sjajno i lijepo krzno. Pokazalo se da, kada se prebaci na prehranu bogatu amino kiselinama, vidljivi su pomaci već nakon tri tjedna, i to tako da dlaka i oči postaju vidno sjajniji i ljepši.
  • mačke vole imati dobar pregled nad prostorom u kojem su, a posebno im je to važno dok jedu. Stoga nikako nemojte posudu za hranjenje staviti u nekakav mračni kut jer joj se to neće svidjeti. Najbolje je držati je na otvorenom ili, ako je mačka stalno zatvorena, onda na nekom uzdignutom mjestu s kojeg će imati dobar pregled nad stvarima oko sebe.
  • mačke mogu iskusiti ‘stres brkova’, što je stanje kada im se brkovi taru od rubove visoke posude iz koje jedu te im to stvara neugodan osjećaj i stres. Stoga je najbolje davati im hranu iz ravne posude ili one šire, u kojoj se brkovi neće morati sudarati sa stjenkama.

Čak 98 posto vlasnika svoje mačke opisuje kao sretne i zadovoljne. No, kada bismo njih pitali, bi li postotak bio tako velik?

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *