Kako podrezati nokte vašoj mački – i preživjeti!

Kako podrezati nokte vašoj mački – i preživjeti!

Nekad davno mačke su provodile vrijeme u prirodi i njihove uobičajene mačje aktivnosti bile su dovoljne da redovito troše i održavaju svoje nokte. Velik broj današnjih kućnih mačaka postići će isto trčanjem o kući u gluho doba noći, grebanjem mačje grebalice i povremenim napadom na vaš namještaj.

Međutim ponekad to nije dovoljno, pogotovo ako vaša mačka provodi 20 sati dnevno drijemajući sa povremenim izletom do zdjelice ili pijeska. “Neodržavani” mačji nokti mogu biti problem i vama i vašoj mački, posebno ako je životinja sklona grebanju. U tim situacijama mačje nokte je preporučljivo podrezivati, što većina vlasnika iz razumljivih razloga nastoji izbjeći.

Škare za mačje nokte

Škare za mačje nokte

Većina odraslih mačaka nije oduševljena pedikurom, ali uz nekoliko savjeta možete tu radnju učiniti podnošljivom, ako već ne ugodnom. Ako imate priliku, naučite mačku na da vam dopusti diranje šapica od malih nogu što će vaš posao kasnije učiniti neizmjerno lakšim. Ako imate posla s već odraslom mačkom, birajte trenutak kada je mačka opuštena, i odjednom uredite samo jednu šapu. Bolje je da podrezivanje traje kraće nego da mačka razvije nervozu zbog procedure.

  • Za podrezivanje možete koristiti klasičnu grickalicu za nokte ili onu koja je namijenjena mačkama. Što god koristili, bitno je da je grickalica oštra. Tupa grickalica će drobiti nokat umjesto da ga presiječe, što za mačku može biti bolno.
  • Za razliku od pasa, mačji su nokti uvučeni. Da bi ih izvukli zbog podrezvanja, nježno stisnite šapu prema napred. Nokti će izviriti i moći ćete im odsjeći oštar vrh.
  • Odrežite samo mali dio na vrhu svaka 2 do 4 tjedna, umjesto velik dio nokta kada primjetite da su preveliki.
  • Ne zaboravite da je svaki mačji nokat prožet krvnim žilicama i živcima! Važno je da nokat odrežete prije početka živaca i krvnih žila, jer će u suprotnom rez biti bolan a nerijetko i krvariti. Mačka će vam to jasno dati da znanja puhanjem i otimanjem, zato budite vrlo pažljivi.
  • Ako vaša mačka ima svijetle nokte, prokrvljeni dio ćete prepoznati po ružičastoj boji. Na noktima tamne boje to je teško procijeniti, ali možete se pomoći tako da osvijetlite nokat sa stražnje strane nakon čega bi trebali vidjeti krvne žile. U svakom slučaju režite postepeno vrlo male komade i stanite ako primjetite da mačka postaje osjetljiva!
  • U slučaju krvarenja, imajte uz sebe sredstvo za spriječavanje krvarenja i nanesite ga na ozlijeđeni nokat pomoću pamučnog higijenskog štapića.

Mačji će nokti izrasti i postati oštri već za nekoliko dana, međutim nakon prvog “tretmana” dovoljno je samo odrezati oštre vrhove jednom ili dva puta tjedno.

Ako sumnjate u svoje sposobnost da pravilno odrežete nokte vašem ljubimcu, uvijek to možete prepustiti vašem veterinaru koji vrlo vjerojatno ima bogato iskustvo sa tim postupkom, što nerijetko mogu dokazati i brojnim ožiljcima. :)

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *