Alergija na buhe

Alergija na buhe

Za vrijeme svojeg kratkog boravka na Zemlji (koje se kreće od nekoliko tjedana do godine dana), mala, smeđa, beskrilna mačja buha (Ctenocephalides felis felis) malo traži od života. Sve što želi su najosnovnije stvari: udobno mjesto za život, dovoljno hrane i okružje koje je zahvalno a podizanje obitelji. Sve te potrebe zadovoljava toplo, vlažno i dlakavo mačje krzno i zato će se buhe tamo i naseliti čim im se nasmiješi prilika.

Udoban život u tom okružju je super za buhu, ali može biti izvor neugodnog svraba za domaćina, posebno ako je isti alergičan na slinu od buhe koja ostaje u koži domaćina u slučaju da buha grize. A buhe imaju sklonost da grizu.

Svaka alergija je pretjerana reakcija na podražaj. Svaka će mačka imati reakciju na ugriz buhe, međutim reakcija alergične mačke biti će vrlo izražena. Dok su kod normalne mačke potrebni deseci ugriza da bi primjetno naškodili koži, isti rezultat će kod alergične mačke postići već nekoliko ugriza.

Ova je hiperosjetljivost posljedica pogrešne procjene mačjeg imunološkog sustava koji prepoznaje neškodljivu stranu tvar u tijelu kao štetnu. U pokušaju da se obrani od strane tvari (alergena), imunološki sustav otpušta kemijski spoj koji nazivamo histamin. Kao reakcija na prisustvo alergena na koži nastaju male blijede kvržice ispunjene tekućinom koje su izvor svraba i razlog zbog kojeg se životinja češe.

Mačka će od ugriza patiti najviše na stražnjoj strani vrata i na korijenu repa. Mačka kao što znamo redovno uređuje svoje krzno,  a buhe vrlo brzo shvate do kojih dijelova mačka ne može doprijeti svojim jezikom. Mačka se zato počne češati po tim mjestima, a kako ima oštre kandže vrlo se brzo stvaraju ogrebotine ne koži. Mačke sa izraženom alergijom mogu razviti i razne simptome mimo ogrebotina i navedenih područja, poput crvenila i hrapavih uzdignuća. Koliko god ružno izgledala, očešana mjesta sama po sebi nisu ozbiljan zdravstveni problem. Međutim ona često izazivaju dodatno češanje i sekundarne ozljede na koži koje su osjetljive na bakterijske infekcije.

Opsesivno češanje je jasan znak da je mačka stanište buha, posebno ako je vrijeme toplo i vlažno. Pažljivim promatranjem buhe možete vidjeti i golim okom, najčešće na trbuhu, leđima ili u blizini repa. Jedna od metoda otkrivanja buha jest da mačku položite na komad bijelog papira ili tkanine i prođete krznom sa finom četkom koja ima gusto postavljene iglice. Na taj ćete način lako uočiti buhe i sitne točkice (izmet buhe!) na bijeloj pozadini.

Prisustvo buha može dijagnosticirati  i veterinar pregledom krzna i kože. U slučaju potvrde dijagnoze, veterinar more propisati neke od ljekova, poput antibiotika, kortikosteroida (hormona koji ublažava reakciju imunološkog sustava) ili antihistamina (koji spriječava aktivnost kemijskog spoja koji izaziva nakupljanje tekućine koja je uzročnik upala i svraba). Ispravan način liječenja utvrditi će veterinar!

Istovremeno sa liječenjem životinje morate ukloniti buhe iz mačje okoline i mačjeg krzna. Najbolje sredstvo za tu namjenu preporučit će vam veterinar ili ljekarnik.

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *