Mogu li mačke biti vegetarijanke?

Mogu li mačke biti vegetarijanke?

Mnogo puta smo čuli kako su psi svejedi i zato mogu jako dobro funkcionirati na isključivo biljnoj hrani. Također, za mačke smo čuli da su pravi mesojedi te je prehrana bez mesa nakon nekog vremena za njih fatalna. Međutim, sve više informacija koje dolaze iz skloništa za mačke koja su se odlučila za sasvim nenasilan oblik prehrane, kao i vlasnika koji su se odlučili za to, kažu kako mačke doista mogu biti zdrave i vesele kao vegetarijanke i veganke! Evo kako.

Za početak, razlikujmo vegetarijance i vegane. Vegetarijanci ne jedu meso i ribu, ali jedu životinjske proizvode kao što su med, mlijeko, jaja. Vegani ne jedu meso i ribu, ali ni išta drugo što dolazi od životinja.

Gentle World je neovisna veganska organizacija koja se bavi edukacijom, a smještena je na Havajima i na Novom Zelandu. Između ostalog, brinu se i za mačke lutalice te ih hrane isključivo veganskom hranom. Dakako, postoje već niz godina pa možemo reći da su informacije do kojih su došli na osnovi ovakve prehrane mačaka i više nego mjerodavne.

U Gentle Worldu kažu kako je s psima na vegetarijanskoj prehrani mnogo lakše nego s mačkama, odnosno mačja veganska i vegetarijanska prehrana treba mnogo više priprema i planiranja nego što je to slučaj s psećom.

Mačke koje se želi hraniti na vegetarijanski i veganski način treba postepeno privikavati na tu vrstu prehrane ubacivanjem u hranu koju do sada jedu, a ne napraviti nagli prijelaz. Mačke vole jesti pire od tofua, graha, bundeve, seitana, raznih žitarica pa čak i morske trave. U sve im se treba dodavati prehrambeni kvasac, ulje te veoma malo soli. U prehranu treba dodavati i dodatke koji se mogu pronaći i kupiti u nekoliko online trgovina, a koji su namijenjeni mačkama koje jedu vegansku i vegetarijansku hranu. Postoji i bezmesna hrana za mačke (u obliku keksića) koja se već može nabaviti i kod nas, ali u veoma rijetkim trgovinama hrane i opreme za kućne ljubimce.

Ipak, ako imate mačku koju želite hraniti bez mesa, znajte da ona ima jak lovački instinkt i ako je puštate van sasvim je sigurno da će vam, barem povremeno, donositi svoj ulov pred vrata.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

There are 2 comments for this article
 1. mirko at 13:17

  Gluposti, mačke su isključivi mesojedi!

  • Riba at 08:34

   Pozdrav mirko – stvari nisu toliko jednostavne. Preciznije rečeno, mačja prehrana mora sadržavati velik udio proteina. Većina vlasnika ipak ne hrani svoje mačke njihovim prirodnim plijenom (sitnim glodavcima i pticama), već industrijskom hranom. Jeste li se zapitali koliko “mesa” ima u takvoj hrani?
   Natrag na temu; američko udruženje veterinara napravilo je studiju koja je utvrdila da vegetarijanska prehrana ispravnog sastava pruža potrebne nutrijente mačjem organizmu, no istovremeno ističu da ovome treba pristupiti oprezno, i uz korištenje dodataka prehrani poput vitamina B12 i taurina koji su mački neophodni a često nisu prisutni u dovoljnim količinama u vegetarijnskoj prehrani. U suprotnom može doći do situacija poput ove.
   Osobno mislim da je bitno mački pružiti kvalitetnu i uravnoteženu prehranu koja sadrži sve potrebne nutrijente, a osobe koje iz bilo kojih razloga iz prehrane žele isključiti meso to svakako mogu ali uz povećan oprez.
   Nadam se da će ove informacije nekome biti od pomoći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *