Pura – vodena fontana za mačke

Pura – vodena fontana za mačke

Tajvanska startup tvrtka Noacare predstavila je svoj proizvod za kojeg se nadaju da će postati pravi hit među mačkama i njezinim vlasnicima. Radi se o proizvodu kojeg su nazvali Pura, a radi se o vodenoj fontani koja privlači mačke da piju iz nje te u isto vrijeme Pura prati koliko je mačka vode popila. To je veoma bitno jer se zna da su ove životinje veoma sklone dehidraciji i problemima koje dehidracija izaziva.

Pura radi na električni pogon, dakle preko električne utičnice, a kako bi pravilno funkcionirala potrebna je ogrlica koju mačka nosi oko vrata te aplikacija na pametnom telefonu. Preko ogrlice se prati koliko je mačka vode popila u tijeku dana, a podaci se sabiru preko aplikacije na mobilnom uređaju. Nakon određenog vremena praćenja podataka možemo saznati pije li naša mačka dovoljno tekućine te postoji li pojačani rizik od nekog zdravstvenog problema zato što to ne čini.

Mačji preci su se hranili na najrazličitije načine, ali uglavnom je to bio plijen netom uhvaćen, što znači da su s mesom unosili i mnogo tekućine. Zbog takvog načina prehrane imali su manje potrebe za tekućinom. No, današnje mačke hrane se sasvim drugačije nego njihovi preci. Zajedno s hranom ne dobivaju dovoljno tekućine, ali im je potreba za tekućinom još uvijek ostala na niskom nivou. Jedući suhe keksiće i konzerve za mačke, one danas dobivaju znatnije manje vode nego što misle. Zbog nedostatka tekućine s vremenom se javljaju urinarne infekcije, bolesti bubrega, infekcije mokraćnog mjehura te slično. Opširnije o tome pozabavit ćemo se uskoro u zasebnom tekstu.

Neke mačke piju vodu koju im ostavite u zdjelici. Neke piju iz zdjelice netom nakon što ste je napunili svježom vodom, ali kasnije, kad voda malo odstoji, ne žele je piti. Neke mačke piju samo vodu koja je tekuća, što znači kada vide da teče iz slavine. Ovo im je nasljeđe od predaka koji su rado pili tekuću vodu s izvora. Upravo s tom mišlju započeo je i projekt Pura – da se mačkama uvijek da mogućnost pijenja tekuće vode.

Pura uređaj se napuni svježom vodom, uključi u struju, a potom se stvara malena fontana, odnosno dojam cirkulirajuće vode koju mačke tako vole. U uređaj stane 1.2 litre vode. Imate li više mačaka, nije problem pratiti koliko koja mačka popije jer na istu aplikaciju možete spojiti nekoliko mačaka koje imaju različitu ogrlicu spojenu na uređaj. S obzirom na prikupljene podatke za svaku se mačku dobiva izvješće koliko je vode popila, a koliko bi trebala te postoji li pojačani rizik od zdravstvenih problema s obzirom na to koliko tekućine pije.

Pura aplikacija

Pura aplikacija

Prva istraživanja pokazuju da mačke konzumiraju vodu iz Pura fontane za čak 30 posto više nego iz obične zdjelice. Ako projekt zaživi prvi uređaji Pura bi se trebali u prodaji pronaći od travnja 2016. godine po cijeni od 129 dolara za jedan uređaj i dvije ogrlice.

Pogledajte video o ovom zanimljivom projektu:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *