Nevjerojatne sposobnosti koje mačke posjeduju

Nevjerojatne sposobnosti koje mačke posjeduju

Ako ste imali tu sreću da svoj životni prostor dijelite barem s dvije mačke, onda znate koliko je svaka mačka jedinstvena i imaju posebnu osobnost. No, usprkos tome, mačke imaju sposobnosti koje su im svima manje-više zajedničke. Saznajte koje su to sposobnosti.

1. Nevjerojatno osjetilo mirisa

Mačji nos

Mačke na nepcu u ustima imaju posebno osjetilo koje im, laički govoreći, omogućuje da okuse ono što namirišu. Ovo im omogućuje da osjete stvari o kojima mi možemo samo sanjati. Blago njima!

2. Nevjerojatne antene

Mačji brkovi

Naravno, govorimo o brkovima. Iako se na prvi pogled možda tako ne čini, oni su tanji nego obične dlake, a k tome su i dublje ukorijenjeni u kožu. Na ovaj način su doista poput pravih antena pomoću kojih mačka prikuplja najrazličitije informacije. Brkovi su toliko osjetljivi da preko njih mačka osjeti promjenu u protoku zraka, ne mora čak ni biti blizu onoga što je pomoću njih osjetila.

3. Nevjerojatne brzine

Neke od mačjih vrsta mogu potrčati veoma brzo, odnosno dosegnuti poprilično veliku brzinu na kratke staze. Neke mačke trče i do 48 kilometara na sat. Tko bi to pomislio?

4. Nevjerojatno balansiranje

Mačja ravnoteža

Rep obično gledamo kako bismo otkrili kako se mačka osjeća, međutim ono što je manje poznato jest činjenica da im rep služi za balansiranje, posebice u situacijama kada se primjerice penju na drvo ili kada odjednom moraju promijeniti smjer kada love miša ili kakvog kukca.

5. Nevjerojatan sluh

Mačje uho

Miša ćemo primijetiti tek kada vidimo da nam je izgrizao vrećicu s palentom. Međutim, mi smo samo ljudi. Mačka može čuti zvuk koji je četiri puta udaljeniji i slabiji od zvuka kojeg može čovjek čuti pa iz tog razloga može čuti miša mnogo prije nego mi shvatimo da nam se ušuljao u smočnicu.

6. Nevjerojatan fokus u daljini

Mačje oko

Možda ste primijetili da vaša krznena ljubimica ne vidi uvijek komadić hrane kojeg ste joj ispustili ispred nosa, ali zato ima odličan fokus na predmete i pojave u daljini. Mačke se teško fokusiraju na predmete koji su im blizu i koji se ne pomiču, ali kada se nešto pomiče u daljini, neće im promaknuti. Ovo ste vjerojatno primijetili kada se fokusiraju na leptira ili pticu u daljini kojeg pokušavaju uhvatiti. S druge strane, često će šapicom dotaknuti površinu vode u zdjelici jer ne vide površinu, a žele utvrditi gdje je i gdje mogu započeti s pijenjem.

7. Nevjerojatan jezik

Mačji jezik

Ne trebamo ni isticati da, kada nas mačka liže, njezin jezik grebucka. To je zato jer na njemu ima tvorevine slične ljudskim noktima, a sve kako bi lakše s krzna odstranile nečistoće i bile uvijek onako neodoljivo čiste.

8. Nevjerojatne šapice

Mačja šapa

Koža na šapicama je deblja nego drugdje na tijelu, veliki jastučić na šapicama obično služi kao kočnica kada se mačka naginje prema naprijed, a svi jastučići zajedno su poput amortizera kada mačka skače.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

There is 1 comment for this article
  1. Sandra at 02:28

    predivne .. neodoljive .. sve me zanima o njima .) osobno imam ih sedam od njih jedna bijela koju sam udomila.. ona je nekako najposebnija i najmudrija .)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *