Zašto mačke vole kutije?

Zašto mačke vole kutije?

Mačke vide čitav svijet kao veliku kartonsku kutiju. Doista, ova pretpostavka nije daleko od istine jer, ako ste ljubitelj mačaka, sigurno ste primijetili da se mačke vole zavlačiti u sve vrste kutija – od kartonskih, preko košara za prljavo rublje pa sve do kutija s alatom. Nije bitno kakva je kutija, bitno da je kutija i mačka će se zasigurno unutra zavući i potom radoznalo promatrati svijet oko sebe, sretna što se tako dobro uspjela zakamuflirati.

Znanstvenici koji proučavaju mačje ponašanje kažu kako je to zato jer mačke imitiraju ponašanje svojih prethodnica koje bi se sakrile u neki mali prostor u prirodi i tako se ili sakrivale od napadača ili čekale da napadnu svoj plijen.

Stephen Zawistowski iz Društva za prevenciju nasilja nad životinjama kaže sljedeće: “Mačke vole kutije jer su tajnovite životinje i vole se skrivati. Kutije im daju osjećaj sigurnosti i zaštićenosti.”

[pullquote right] Mačke vole kutije jer su tajnovite životinje i vole se skrivati. Kutije im daju osjećaj sigurnosti i zaštićenosti
[/pullquote]

Točnije, dok su mačke u kutiji, one znaju da im se ništa ne može približiti sa strane ili iza leđa već samo sprijeda, što znači da ne može proći nezapaženo, ne može im se prikrasti. Sve što se događa, događa se u njihovom vidokrugu. Također, budući da su dobro skrivene u mjestima kao što su kutije, mogu bez problema promatrati i osjećati svijet oko sebe bez bojazni da će ih netko primijetiti. Ako nešto zanimljivo prijeđe njihovim vidnim ili njušnim poljem, iz kutije lako mogu iskočiti i uhvatiti ili se poigrati s tim nečim, a potom u samo korak – dva vratiti se ponovno u sigurnost kutije.

Kutije su i odlično mjesto za spavanje i drijemanje, što je veoma bitno kada znamo da mačke spavaju i drijemaju i do 20 sati dnevno. U kutiji to mogu činiti bez bojazni da će ih netko vidjeti ili napasti, a to je mačkama neizmjerno bitno.

Stoga zaključimo – imate li mačku, svakako joj osigurajte kakvu mirnu kutiju i ne ljutite se na nju ako je za drijemanje odabrala baš onu za prljavo rublje.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *