Linjanje i gubljenje dlake

Linjanje i gubljenje dlake

Gubljenje dlake ili linjanje je prirodan proces tijekom kojeg stara i mrtva dlaka ispada i ustupa mjesto novoj.

Kod vanjskih mačaka linjanje se javlja dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Kod kućnih mačaka, koje borave u zagrijanim prostorima, ispadanje dlake je prisutno tijekom cijele godine, jer njihov organizam nije izložen promjenama temperatura, odnosno godišnjih doba.

Dakle, linjanje je prirodan fiziološki proces i nemate razloga za brigu, osim ako se radi o ekstremnom ili neprirodnom gubljenju dlake s pojedinih dijelova tijela.

Za razliku od kontinuiranog linjanja, iznenadni gubitak dlake na pojedinim dijelovima tijela, poznato i kao alopecija je zabrinjavajuća pojava koja zahtijeva pravovremeno pronalaženje i otklanjanje uzročnika, a ako je potrebno i liječenje.

Ako primijetite područja bez dlake na tijelu svoje mačke, ne postavljajte dijagnozu i ne tražite razloge sami. Posjetite veterinara koji će uz pomoć suvremenih dijagnostičkih metoda utvrditi uzročnike i odrediti terapiju ili vam dati detaljne upute za daljnje postupke ako se radi o alergiji na hranu ili psihološkim poremećajima.

Više je mogućih uzroka za pojavu alopecije;

Kožni paraziti – zaraženost buhama, krpeljima, šugarcima, ušima i drugim kožnim nametnicima najčešće prati i češanje, a rezultat je gubljenje dlake na pojedinim dijelovima tijela.

Gljivična ili bakterijska infekcija – upala kože, crvenilo i ispadanje dlake mogu biti neki od znakova zaraženosti životinje gljivicama ili bakterijama. Prisutnost gljivica dovodi do upale dlačnih folikula, što rezultira ispadanjem dlake, najčešće u obliku kružnih ili nepravilnih lezija. Uz ispadanje dlake kod gljivičnog oboljenja javlja se i crvenilo kože, perutanje, kraste. Svrbež je rijetko prisutan.

Alergija na hranu – osjetljivost na neke sastojke u hrani se može pojaviti u bilo kojem životnom periodu. Najčešći alergeni su proteini, ugljikohidrati, konzervansi i razni aditivi.

Alergija na hranu se manifestira jakim svrbežom kože, gastrointestinalnim poremećajima ili respiratornim problemima. Ako veterinar isključi druge uzroke, odnosno utvrdi da je ispadanje dlake posljedica alergije na hranu, bit će potrebno obaviti alergološka testiranja ili provesti eliminacijsku dijetu kako bi se utvrdilo na koji sastojak je maca alergična.

Alergija na tvari iz okoline – grinje, prašina ili pojedine trave čest su uzročnik opadanja dlake. Ovi alergeni u mačji organizam dospijevaju udisanjem ili kroz kožu. Simptomi su kihanje, iscjedak iz nosa, neprestano češkanje, crvenilo kože i naravno pojačano opadanje dlake, odnosno bezdlačna područja na tijelu.

Opekline od sunca – baš kao i za ljude, prejako sunce je opasno i za životinje pa tako i mačke uslijed dugotrajnog boravka na suncu mogu dobiti sunčanicu i sunčane opekline. Simptomi su crvena, na dodir topla koža i svrbež, a kao posljedica učestalog grebanja osjetljivog područja može se javiti opadanje dlake, krvarenje i infekcije. Osim toga, važno je napomenuti da se uslijed dugotrajnog i učestalog izlaganja suncu i kod životinja, kao i kod ljudi, povećava rizik od razvoja raka kože.

Prehrana siromašna potrebnim nutrijentima – nepravilna i neadekvatna ishrana je velika prijetnja općoj kvaliteti dlake, ali nerijetko se manifestira i njenim opadanjem. Vodite računa o prehrani vaše mace i pobrinite se da svakodnevno unosi dovoljne količine potrebnih vitamina i minerala.

Nepravilan rad štitnjače – Ubrzan ili usporen rad štitnjače je čest poremećaj kod mačaka u poodmakloj životnoj dobi. Simptomi su; iznenadna promjena tjelesne težine i apetita, pojačana žeđ i učestalo mokrenje, pojačana aktivnost, neobjašnjivi nemir, perutanje i svrbež kože te loša kvaliteta i pojačano ispadanje dlake, pri čemu također može doći i do alopecija, odnosno pojave mjestimičnih bezdlakih područja.

Psihološki uzročnici – stres, anksioznost, tjeskoba, uznemirenost – sve su to stanja na koje mačka može reagirati neprestanim lizanjem vlastitog krzna, što naposljetku može dovesti do mjestimičnog gubitka dlake. Psihološke uzroke teško je otkriti, no, određene situacije koje maca doživljava kao prijeteće; dolazak novog kućnog ljubimca, prisutnost druge mačke ili nepoznatih osoba, preglasni zvukovi, agresivnost ukućana itd. mogu biti okidač stresa. Ako se u nekoj od ovih situacija jave i simptomi poput gubitka apetita, skrivanja, pojačanog obilježavanja terena urinom, agresivnosti, velika je vjerojatnost da je maca pod stresom.

Kada se radi o prirodnom linjanju vaš je zadatak redovito češljanje i četkanje krzna vaše ljubimice. Tako ćete pomoći maci i spriječiti da velike količine dlake završe u njenom želucu, ali i smanjiti količinu dlaka na vašoj odjeći i namještaju.

No, u situaciji alopecije, obavezno odvedite mačku na veterinarski pregled kako bi se utvrdili uzroci i primijenila pravovremena terapija.

macke.hr
Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *