Što smo najviše ‘googlali’ o mačkama u 2014. godini?

Što smo najviše ‘googlali’ o mačkama u 2014. godini?

‘Veliki brat’ nas stalno prati pa tako nijedna naša kretnja na internetu ne može proći nezapaženo. Kada se radi o mačkama, što je to što nas je najviše zanimalo i za što smo tražili odgovore na Googleu.

10. Kako se zove grupa mačaka?

Neki će reći krdo, neki čak i jato. Međutim ništa takvoga jer grupu mačaka jednostavno nazivamo – čoporom.

9. Zašto mačke vole kutije?

Iako su mačke poprilično zaštićene u našim stanovima i kućama, ipak se vole zavlačiti u razna skrivena mjesta, posebice u kutije. One to rade jer im treba zaklon, mjesto na kojem će mirno odspavati i osjećati se sasvim sigurno. Ovo im je ostalo još iz ‘divljih dana’, tj. od predaka jer su tako čekali plijen ili se skrivale od predatora.

8. Zašto mačke jedu travu?

Na ovo nema sigurnog odgovora. Sve je još uvijek na ‘možda’ i ‘eventualno’. Najčešće se misli ili da im poboljšava probavu ili da se opskrbljuju važnim nutrijentima. Kako bilo, dok trava nije tretirana kemikalijama, neće im naštetiti.

7. Zašto mačke mrze vodu?

Za većinu mačaka to je stvar navike, a također se radi i o veoma neugodnom, šokirajućem iskustvu. Najbolje ih je ne prisiljavati ni na što pa tako ni na vodene kupelji, mada postoje i mačke, doduše rijetke, koje će uživati u kupki. Također, mačke se mnogo uređuju i na taj način raspoređuju važne kemikalije po svojoj dlaci. Sav trud je uništen ako je potopite u vodu.

6. Zašto mačke vole mačju metvicu?

Ne reagiraju sve mačke na mačju metvicu, računa se da ih od jedne trećine do čak polovica ne reagira na nju. Međutim, ostale polude zbog mirisa mačje metvice, zbog kemikalije koja se stvara kada se biljka prelomi ili sažvače. Ta kemikalija na mačke djeluje poput droge.

5. Zašto mačke imaju brkove?

Brkovi su dio senzorne opreme kod mačaka. One pomoću njih ‘vide’ druge predmete oko sebe, a posebno su važni dok mačka trči.

4. Zašto mačke tako mnogo spavaju?

Mačke u prosjeku prespavaju pola dana. I ovo im je ostalo od predaka jer su se i onda mačke mnogo odmarale kako bi sačuvale energiju za lov ili bijeg od predatora.

3. Zašto mačke gnječe šapicama?

Male mačke gnječe majčine dojke kako bi nadošlo mlijeko. Veće mačke ovako potiču žlijezde na šapicama preko kojih markiraju teritorij.

2. Koliko dugo mačke žive?

Dakako, ovisi o tome kako se o njima brinemo. U prosjeku, mačke u zatvorenom mnogo dulje žive nego one koje idu van jer one koje idu van često tragično završe pod kotačima automobila ili na slične načine. Mačke u prosjeku žive 14 godina.

1. Zašto mačke predu?

I, konačno, ovo je ‘nagooglanije’ pitanje o mačkama u 2014. godini! Mačići kada dođu na svijet ne vide i po maminom predenju nauče čuti gdje je ona te tako i nauče presti. Zašto kasnije predu, to još nije jasno, ali je istraženo da predu različitim intenzitetom i čak mogu na taj način utjecati na ozdravljenje ljudi.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *