Mirisne žlijezde kod mačaka

Mirisne žlijezde kod mačaka

Dobro je poznato da se mačke uz “tradicionalne” oblike komuniciranja izrazito oslanjaju na čulo mirisa. Mačka raspolaže sa nekoliko feromonskih žlijezda pomoću kojih označava prostor, predmete, druge životinje i vas tako da na njih prenosi svoj miris.

Vjerojatno ste primjetili da se mačka često trlja o vas obrazima i čelom. Razlog takvog ponašanja je u žlijezdama koje se nalaze na tim djelovima tijela i trljanjem mačka prenosi miris i označava svoj teritorij. Često ljudi interpretiraju takvo ponašanje kao izražavanje privrženosti, no recimo da je ste u stvari prisvojeni. :)

Evo jednog gremlina pasmine Sphynx koji demonstrira opisano ponašanje (zvučna podloga nažalost nije idealna):

Jastučići šapica također su jedan od izvora mirisa. Kada mačka grebe grebalicu, tepih ili vas namještaj :-O, to ne radi samo zbog oštrenja kandži već i zbog označavanja, baš kao što to radi i trljanjem glavom.

Dok se označavanja prednjim dijelom tijela smatraju prijateljskim, za kraj smo ostavili i treći, “neprijateljski” način koji je vrlo nepopularan među vlasnicima mačaka. Kao što i pretpostavljate, radi se o označavanju urinom. Ovo je češća pojava kod muških mačaka, iako nije neuobičajena i kod ženskih i mačke ga uglavnom koriste za označavanje teritorija. Urin često sadrži tvari koje pojačavaju neugodan miris ali srećom većina steriliziranih i kastriranih mačaka prekida sa ovom praksom.

U zasebnom tekstu opširnije ćemo pričati o razlozima, načinu i metodama spriječavanja ovog nepoželjnog ponašanja.

Riba
Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *