Mogu li mačke i ptice živjeti u istom kućanstvu?

Mogu li mačke i ptice živjeti u istom kućanstvu?

Ako su vam susjedi ikada uvalili svoju papigu ili kanarinca dok su na moru i vi ste nekako morali preživjeti deset dana držeći pticu i mačku u istom kućanstvu, onda vjerojatno znate o čemu vam govorimo. U mnogo slučajeva čini se da ptice i mačke nikako ne idu zajedno. Ako k tome dodamo i priču o mačkama koje idu slobodno van i pri tome često love upravo ptice, priča ima itekako smisla. No, je li to baš uvijek tako?

Što, primjerice, ako vam papiga uleti kroz prozor i iako ste tražili vlasnika, on se ne javlja pa ptica mora ostati kod vas iako već imate mačku?

Da, ptice i mačke mogu živjeti u istom kućanstvu, ali samo ako postoje jasna pravila i dobra organizacija. Ovo nikako nemojte zaboraviti jer svaki zaborav ovih pravila mogao bi biti koban. Za pticu ponajčešće!

Mačke privlači pokret, a ptice se rado kreću i skakuću, bilo po kavezu, bilo ako ih pustite van kaveza da lete po prostoriji. Također, neke ptice su toliko osjetljive da dobiju srčani udar ako im se predator (a to je mačka!) previše približi ili ako se danima mota oko nje.

Neki ljudi misle da se veće ptice poput nekih vrsta papiga mogu same obraniti, međutim to najčešće nije slučaj. Mačke reagiraju mnogo brže od ptica, a osim toga mačke u slini i općenito na svom tijelu nose niz bakterija koje, ako dospiju u ptičji organizam, vrlo brzo mogu postati fatalne za ptičicu. Ako se mačka previše približila ptici uvijek postoji šansa da ju je zarazila nekom od bakterija, iako vi možda ne vidite nikakve ogrebotine.

Također, ako mačka jednom uhvati pticu ili joj se opasno približi a vi reagirate u ključnom trenutku, mačka će postati još odlučnija u nakani da joj se drugi puta približi još više i ulovi je. To je jednostavno mačja narav.

Najbolje je pticu držati u prostoriji koja se može zaključati. I to treba imati na umu svaki puta kada ste kod kuće i kada niste kod kuće. Samo trenutak nepažnje kada ste otrčali u drugu prostoriju javiti se na mobitel može biti koban za pticu.

Dakle, mačke i ptice mogu zajedno živjeti, ali pripremite se na život pun stresa. Možda je ipak bolje ne kupovati ptičice u kavezima jer one ionako nisu previše sretne ondje, zar ne?

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *