Mačku je ubila znatiželja – ima li istine u ovoj izreci?

Mačku je ubila znatiželja – ima li istine u ovoj izreci?

Statistike kažu da su mačke koje žive u zatvorenom sigurnije od mačaka koje žive na otvorenom jer su izložene manjem broju opasnosti. Ipak, i one koje žive u zatvorenom izložene su riziku od pogibelji posebice iz razloga – jer su znatiželjne.

Tko god je izmislio ovu frazu koju mnogi već smatraju i poslovicom, imao je pravo. Mačke jesu znatiželjna bića i upravo ih ta znatiželja koja ih stalno tjera naprijed često može dovesti u nezgodnu situaciju, ponekad čak i po život opasnu.

Veterinari tako nerijetko moraju intervenirati jer je mačka pojela nešto što može naštetiti njezinom probavnom sustavu, a u konačnici i zdravlju. Mačke su zapravo kao mala djeca koju ostavite bez nadzora – često sve trpaju u usta. Neke od stvari koje su pronađene u mačjim trbusima su baloni, gumene vrpce pa čak i igle za šivanje!

Dakle, imate li mačku, pripazite na sitne stvarčice koje ostavljate po kući, prije svega ako mačku dugo ostavljate samu dok ste na poslu ili negdje drugdje. Mačkama koje su dugo same često zna biti dosadno pa si kao razbibrigu uzimaju stvari koje pronađu oko sebe i grickaju ih. Onda ih jednostavno na kraju i progutaju.

Općenito, sve što bi moglo naštetiti malom djetetu, može naštetiti i vašoj mački. Čak i razne trakice koje mačka eventualno neće gristi, ali može se zaigrati s njima i zapetljati se u njih, a na kraju čak i – zadaviti.

Neke mačke obožavaju gristi električne kabele. U tom slučaju treba ih zaštititi kanalicama ili ih na neki drugi način maknuti iz domašaja kandži i zuba.

Opasnosti kućanskih uređaja

Kućanski uređaji veoma su primamljivi mačkama, a kojeg će si izabrati ovisi samo o trenutnom raspoloženju. Tako nije rijetko da se mačke zavuku u perilice posuđa ili rublja te sušilice rublja. Poznato je da se vole zavlačiti pa su ovakva mjesta pravi raj za njih, posebno sušilice i perilice rublja u kojima je rublje već pripremljeno za sušenje/pranje. One se jednostavno zavuku unutra i zaspu. Stoga prije uključivanja uređaja svakako provjerite da nije vaša ljubimica unutra.

Još jedan uređaj kojeg mačke vole znatiželjno promatrati je i električno kolo štednjaka. Ponekad im je toliko zanimljivo da ga čak krenu doticati šapicama pa ako je uključeno – evo nesreće.

Osim ovoga, ono što još privlači mačke su mikrovalne i klasične pećnice. Stoga je bolje provjeriti prije nego ih stavite u funkciju, nego kasnije žaliti.

I za kraj ne smijemo zaboraviti još jednu veliku opasnost za kućne mačke – WC školjke. Ima dosta slučajeva da mlade mačke krenu piti vodu iz WC školjki i pri tome se pokliznu i padnu unutra te ako nema nikoga kod kuće, utope se. Osim toga, iz WC školjke mogu se zaraziti i raznim bakterijama. Stoga je školjku najbolje i najsigurnije držati poklopljenom.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *