Los Angeles trajno zabranio prodaju mačaka u pet shopovima

Los Angeles trajno zabranio prodaju mačaka u pet shopovima

Američki grad Los Angeles prije nekoliko je godina donio privremenu zabranu prodaje mačaka, ali i pasa te kunića u pet shopovima. Zabrana je trebala isteći krajem lipnja ove godine, ali prije nego što se to dogodilo, gradske su vlasti produžile zabranu, odnosno proglasile su je – trajnom! Na sreću svih zaštitara životinja, ali i napaćenih životinja iz uzgajališta.

Otkriveno je da se uzgajane mačke, odnosno mačke koje se uvijek pare s istom vrstom kako bi se dobila čistokrvna rasa i potom prodaju u trgovinama s kućnim ljubimcima, veoma često žive u strašnim uvjetima. Vlasnici se ne brinu o njima, zapravo ih tretiraju poput stvari koje im služe za zaradu novca.

Dva slučaja iz službenih uzgajališta čistokrvnih mačaka koje su se prodavale u pet shopovima sablaznila su Los Angeles. Jedno uzgajalište bavilo se vrstom Maine Coon, a vlasnici su pronašli 42 mačke u kavezima, na veoma niskoj temperaturi, većina ih je bila bolesna i zaražena parazitima. Drugo uzgajalište bavilo se vrstom Ragdoll, a vlasti su zaplijenile 323 mačke, od čega ih je čak 177 moralo biti eutaniziralo zbog lošeg zdravstvenog stanja. Što je još gore, policija je tijekom pretresa pronašla tzv. “sobu za umiranje” u koju su bačene one mačke koje su bile u prelošem stanju da bi bile prodane te su ostavljene da umiru među leševima drugih mrtvih mačaka.

Tijekom privremene zabrane prodaje mačaka u pet shopovima u Los Angelesu pokazalo se da se pet shopovi više okreću lokalnim skloništima i napuštenim mačkama i pomažu u njihovom udomljavanju, što je daleko plemenitije i održivije rješenje. Upravo iz razloga da se smanji patnja životinja te pomogne u udomljavanju ionako napuštenih životinja, zabrana prodaje mačaka u pet shopovima uvedena je za stalno. Nadamo se samo da će i drugi svjetski gradovi pratiti ovaj primjer kako bi smo svi zajedno živjeli u sretnijem svijetu s manje patnje!

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *