Sjećaju li se mačke majke svojih potomaka?

Sjećaju li se mačke majke svojih potomaka?

Mačke majke veoma su pažljive. Brinu se o svom pomlatku, uvijek su spremne podučiti ih nečemu, dati im hrane, lizati ih, zaštiti, a također i neprestano predu u njihovoj blizini. Ako ste ikada vidjeli majku mačku sa njezinim mladima teško je da biste ikada mogli pomisliti da bi ona mogla ikada zaboraviti svoju djecu. Ali s vremenom ipak – hoće.

Nakon nekog vremena, nakon što se majka i njezina djeca razdvoje, postat će – stranci. Možda ova riječ zvuči grubo, ali stvarnost je takva. Naime, da bi ih zapamtila, potrebno je da živi s njima, a evo i zašto:

Svijet mirisa

Mirisi mnogo znače mačkama. One imaju žlijezde po tijelu i neprestano se taru o predmete, ljude i druge mačke koje smatraju svojima. Preko tog mirisa zapravo prepoznaje članove svog čopora. Dakako, ako nema prilike svoj miris prenijeti na druge, zaboravit će ih.

U leglu

Leglo je poput malog raja. U njemu mačka i mladi provedu od 10 do 12 tjedana. Osim zajedničkog mirisa, majka mlade raspoznaje i po načinu glasanja. I ovo je veoma važno da bi mačka imala osjećaj zajedništva – leglo koje dijeli s drugima, u ovom slučaju sa svojim malima. Kada se ta veza prekine, neće ih više raspoznati.

Jedno uz drugo

Ako ostavite majku i njezin pomladak da žive zajedno, oni će i u kasnijoj dobi, kada mlado odraste, ostati u dobrim odnosima. Majka mačka će često svome djetetu donositi plijen ili ga lizati i uređivati. Ovo je posebno izraženo ako se radi o majci i kćeri. Naime, muško dijete pokušat će imati svoj teritorij i neće biti tako blisko s majkom i kasnije, ali kada se radi o ženskoj djeci, ima slučajeva da su majke svojim kćerima pomagale oko legla kad ga je kćerka dobila.

Na kraju se nameće pitanje – kada majka mačka prestaje raspoznavati svoje mlado nakon razdvajanja? Odgovor je – veoma brzo. Ponekad, kada ih ponovno pokušate spojiti već nakon nekoliko tjedana, jasno će vam dati do znanja da se ne poznaju pa će čak i zafrktati jedno na drugo. Mačke ovise prvenstveno o mirisu, a ne o vidu kako bi raspoznavale druge, a budući je mlado nakon nekoliko tjedana dobilo sasvim novi miris u novoj okolini, majka mačka ga jednostavno više neće raspoznati. Stoga ne morate previše očajavati ako vidite mačku koja traži svoje mlado koje ste nekome poklonili. Ponekad zbog svega zna biti veoma deprimirana i neće jesti. Ali, tražit će ga nekoliko dana, a onda će se jednostavno vratiti svojoj rutini.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

There are 3 comments for this article
  1. Hosting at 18:44

    Osim toga, vrlo brzo otkriju kako se trebaju ponasati da covjeka pridobiju da uradi ono sto one zele, pa se tako posebno dobro odazivaju na svoje ime kad je vrijeme obroka. Macke koje zive na otvorenom dobro se sjecaju granica svog podrucja, poznatih macaka koje se pojavljuju na tom podrucju kao i opasnih pasa . Asocijativno sjecanje omogucuje macki da rjesava novi problem usporedujuci ga s vec dozivljenim. Na taj nacin bez problema razumiju medusobne odnose izmedu pojedinih dogadaja i reagiraju na nove, do tada nepoznate situacije.

  2. Ana at 22:01

    Moja mačka je imala više legla, jednog ženskog mačića iz prvog legla smo poklonili sestrični. Nakon možda dvije godine, sestrična je dovela mačku kod nas, i njena mačka mama, inaće je stvarno bila najposebnija mačka, pomirisala ju je i reagirala je stvarno neobično kao da ju je prepoznala i mijauknula je, dok njena kćer nije htijela svoju mamu ni blizu sebe, tako da vas moram demantirati, 100% smo svi bili uvjereni da ju je njena mama nakon dvije godine prepoznala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *