Kako odabrati veterinara?

Kako odabrati veterinara?

Veterinari su važni u životima naših kućnih ljubimaca, ali i nas vlasnika. Bilo da se radi o godišnjim posjetima radi provjere zdravlja ili dugotrajnom liječenju mačke, odabir veterinara često ovisi od nekoliko faktora.

Blizina veterinarske stanice i preporuka dobrog veterinara od strane naših prijatelja, susjeda ili rodbine najčešći su razlozi zbog kojih se odlučujemo za određenog veterinara. Ipak nije sve baš tako lako kao što se čini, jer je po pitanju znanstvenog napretka ”životinjska medicina” još uvijek jako daleko od ljudske.

Kod liječenja ljudi postoje medicinski stručnjaci koji su se školovali i specijalizirali za određeno područje poput oftamologije, neurologije, kardiologije i sl. Pronaći stručnjaka u veterini, za određenu životinjsku vrstu (u našem slučaju, za mačke) puno je veći izazov, osobito ako tražimo specijalistu za određenu zdravstvenu problematiku.

Izbor veterinara

Kod odabira je svakako presudna specijalizacija i edukacija u područjima koji su vam važni, a do takvih informacija možete doći kod prvih konzultacija u veterinarskoj stanici. Preporučuje se da odaberete veterinara koji je specijaliziran za mačke ili ima veliko iskustvo u njihovom liječenju. Ono što se često događa jest da se male životinje stavljaju u isti rang, no mačke nisu mali psi, niti ih se na jednaki način treba tretirati.

Neke veterinarske ambulante i klinike se deklariraju kao prijatelji mačaka ili jasno ukazuju na to da su njihovi veterinari sudjelovali na konferencijama i specijalizacijama u medicini za mačke. Ta informacija je vrlo važna jer će veterinar moći upotrijebiti svoje znanje o napretku u veterinarskoj medicini koja je posvećena isključivo mačkama.

Vrsta usluge

Još jedna stvar na koju treba obratiti pozornost je vrsta usluge koju veterinarske stanice nude. Ako vam je potrebna sterilizacija ili hospitalizacija vašeg ljubimca u slučaju bolesti, važno je da sve možete obaviti na jednom mjestu. Većina klinika nema posebne usluge i dodatne pretrage koje se mogu učiniti na jednom mjestu, osobito male ambulante.

Od posebne je važnosti da veterinarska stanica za koju se odlučite ima hitnu službu koja radi noću i kontakt telefon koji je dostupan u slučaju veterinarske nužde.

Briga o prostoru

Veterinarska ambulanta je mjesto gdje boravi puno životinja, a čistoća takvog prostora je od velike važnosti. Obratite pažnju na higijenu prostora, mirise, te sterilizaciju stola i instrumenata između pacijenata.

U idealnom slučaju prostorije u kojima borave mačke i psi su odvojene, a njihovi mirisi nisu u nikakvom doticaju. Veterinar i veterinarski tehničari bi trebali biti prikladno odjeveni u radnim uniformama.

Komunikacija i stručnost

Ako je veterinar tijekom pregleda spreman na komunikaciju i detaljno objašnjavanje zdravstvenog stanja vaše mačke, to je svakako dobar znak. Tako možete provjeriti koliko je stručan u području koje vas zanima i može li pomoći u liječenju određenih tegoba.

Dobri veterinari nisu nametljivi, već pokazuju suosjećanje s trenutnom zdravstvenom situacijom vašeg ljubimca, te nude svoje stručne savjete. Komuniciraju s vlasnikom prije poduzimanja bilo kakvog koraka u pregledu ili daljnjem liječenju mačke, kako bi vlasnik u svakom trenutku bio obaviješten o svemu što se događa.

Izbor veterinara

Photo by HOLLEROTRON

Dobar veterinar bi trebao znati ponešto o mačjoj psihologiji i znakovima koje šalje tijekom pregleda (strah, bol, agresija…). Budući da veterinari imaju ograničene pretrage koje mogu napraviti u ambulanti, osoba od povjerenja će vas uputiti na daljnje specijalističke pregleda ako smatra da situacija to zahtjeva.

Odnos prema životinjama

Način na koji se veterinar odnosi prema svojim pacijentima sigurno će biti jedan od glavnih razloga zbog kojeg ćete ostati ili napustiti ambulantu.

Bez obzira na njegove diplome i specijalizacije, ono što vlasnike godinama zadržava u istoj klinici ili ambulanti je ljudskost, poštovanje i strpljenje. Takve osobine nažalost ne posjeduju svi veterinari, zato dobro obratite pažnju na interakciju s vašom mačkom, ali i prethodnim pacijentima. Smirenost i dobru energiju prepoznat će i vaša mačka, zato je važno da se životinja i veterinar povežu i upoznaju prije samog pregleda.

Budući da su ljubimci punopravni članovi obitelji, njihove zdravstvene tegobe vlasnici proživljavaju kao svoje i žele najbolju moguću skrb za njih. Kad naiđete na veterinara u kojeg imate povjerenja, podijelite svoje iskustvo na forumima i društvenim mrežama. Tehnologija nam danas omogućava da pomognemo i onima koje ne poznajemo, a povratna informacija će možda promijeniti nečiji život.

Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *