Islandska božićna priča o mački Yule

Islandska božićna priča o mački Yule

Mnogo je priča i legendi, mnoge od njih vezane su uz mačke. Budući je blagdansko vrijeme, donosimo vam jednu priču koja je nastala na Islandu i ondje se prenosi s generacije na generaciju. Legenda je to o mački po imenu Yule.

Priča kaže kako je to čudovišna mačka koja luta islandskom prirodom i jede ljude. A zašto ih jede? Zato što si nisu kupili neki novi komad odjeće za Božić! Dakle, ako je Islanđanin kupio odjeću za Božić, može biti miran, ali ako nije, e jadna mu majka!

Postoji nekoliko verzija priča o mački Yule, neke kažu kako jede samo odrasle, neke da jede i djecu i odrasle, a neke da jedu sve ljude od reda. Neke verzije kažu da mačka čak zahtijeva i odjeću za sebe.

Legenda o mački Yule prvi put je zapisana tek u 19. stoljeću, no pretpostavlja se da se prije toga generacijama prenosila usmenom predajom. Nije točno poznato kako je i zašto nastala. Jedna teorija kaže da su poljoprivrednici tako strašili svoje radnike s namjerom da brže rade kako bi prije Božića završilii s obradom vune. Ako bi uspjeli u tome, za poklon bi dobili novu odjeću. Druga teorija kaže da se na ovaj način poticalo lijenu djecu da nešto naprave. Ako bi nešto napravili, ogromna mačketina Yule će ih poštediti, a ako nisu, onda će ih požderati.

Dakle, radi se o veoma mračnoj strani Božića, o mračnoj priči koja se na Islandu priča u ovo blagdansko doba. Ipak, s vremenom se razvila i ne tako krvoločna verzija koja kaže da će mačka samo doći za vaš stol i pojesti vam i ukrasti božićnu hranu. Mnogo realističnije, zar ne?

Mačka Yule povezana je s ostalim islandskim pričama i legendama. Kaže se da je njezina vlasnica Gryla. Gryla ima tri sina, ima tri glave i na svakoj po tri oka. Oči su joj ledene, a na bradama joj rastu dlake te su joj uši dugačke pa vise do ramena.

Yule mačka veoma je popularna na Islandu. Jedan poznati islandski pjesnik o njoj je čak napisao pjesmu, a najpoznatija islandska pjevačica, Björk u jednoj od svojih pjesama također je spominje.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *