Mačke lutalice zabavnog parka Disneyland

Mačke lutalice zabavnog parka Disneyland

U američkom gradu Anaheim smještenom na jugu Kalifornije nalazi se poznati zabavni park Disneyland. Još od njegovog otvaranja 1955. godine to je mjesto dom koloniji mačaka lutalica koje su tamo pronašle svoje utočište haneći se ostacima hrane posjetitelja i loveći glodavce. Uprava parka se odlučila za suživot sa mačkama i na humanu kontrolu populacije, tako da je većina mačaka u parku sterilizirana, cijepljena i čipirana te puštena natrag na slobodu. U prostoru parka izgrađene su hranilice i skloništa za mačke, i provode se redovne veterinarske kontrole.
Neke od organizacija za zaštitu životinja se ne slažu da je ovo najbolje rješenje za mačke lutalice, međutim javnost je uglavnom na strani uprave parka i smatraju da je riječ o dobrodošlom kompromisu od kojeg obje strane imaju koristi.
Samo postojanje mačaka lutalica u Disneylandu uprava nikada nije javno komentirala, ali je informacija o njima izazvala interes 2010. godine nakon članka u LA Timesu.
Trenutno u zabavnom parku živi više od 100 mačaka, a unatoč redovnoj sterilizaciji ponekad se omakne i novi okot za čije se udomljavanje pobrinu uposlenici parka.
Mačke uglavnom izlaze zajedno sa radnicima održavanja nakon što se park zatvori za posjetitelje, ali nerijetko ih se može vidjeti kako drijemaju na nekoj od atrakcija usred bijela dana, što su zabilježili posjetitelji na neslužbenoj stranici disneylandcats.com koja prati život i zgode ovih neplaniranih stanara.

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *