Službeno je – vaša mačka je 95% tigar!

Službeno je – vaša mačka je 95% tigar!

Pozor svi ljubitelji mačaka i oni koji će to tek postati! Vjerojatno ste u hodu i ponašanju domaćih mačaka primijetili nešto graciozno, nešto što ih tako neodoljivo podsjeća na tigrove. A sada je cijela priča i službena. Mačke ne samo da podsjećaju na tigrove već one i jesu 95% tigrovi!

Naime, domaće mačke i tigrovi dijele 95% DNK iako su se razišli na svojim evolucijskim putovima prije otprilike 11 milijuna godina. Ova činjenica svjetlost dana ugledala je relativno nedavno, kada je tim kineskih i južnokorejskih znanstvenika proučavalo genome tigrova, snježnih leoparda i lavova, a sve je dio truda kako bi se ove lijepe životinje zaštitile od istrjebljenja.

U istraživanju su uspoređivani genomi sibirskog tigra s genomima bengalskog tigra, afričkog lava i snježnog leoparda. Na kraju se pokazalo i da čak nešto više od 95% genoma sibirski tigar dijeli s domaćom mačkom. Osim toga, došlo se i do zaključka da bijeli lavovi imaju gen koji se naziva TYR, a isti taj gen imaju i domaće mačke s bijelim krznom. Kod divljih mačaka tijekom evolucije došlo je do mutacije gena koji su vezani uz metabolizam i probavljanje proteina zbog čega su postale isključivo mesojedi.

Danas u divljini ima svega od 3.000 do 4.000 tigrova, a podaci iz ovog istraživanja trebali bi pomoći da ih se bolje zaštiti. Primjerice, zato što svi imaju iste ili slične gene, običan virus gripe mogao bi biti koban za sve njih. Pomoću ovakvog i sličnih istraživanja trebalo bi se saznati jesu li moguća križanja između različitih vrsta velikih mačaka kako bi se povećala njihova otpornost na razne bolesti.

A što rezultati istraživanja znače za domaće mačke i sve mačkoljupce? Pa zapravo je samo još jedna potvrda o veličanstvenom podrijetlu ove životinje i odgovor na pitanje odakle joj tolika gracioznost.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *