Trebaju li mačje uši biti tople?

Trebaju li mačje uši biti tople?

Mnogo je toga što ne znamo o svojim mačkama, a ruku na srce, mnogo je i toga što uglavnom ne primjećujemo na njima. Međutim, kada jednog dana neke stvari konačno primijetimo, zapitamo se – je li sve u redu? Jedna od takvih stvari zasigurno je i temperatura mačjih ušiju.

Temperaturu mačjih ušiju rijetko kada provjeravamo. Možda zimi, kada se dođu pomaziti s nama i taman su došle izvana primijetimo da su veoma hladne, ali onda se brzo ugriju. No, što kada je situacija suprotna i kada su mačje uši vruće? Je li to u redu?

Kao što smo već naučili, mačja normalna temperatura tijela nešto je viša od ljudske temperature, kreće se oko 38 stupnjeva Celzijeva, što bi se kod čovjeka već smatralo visokom tjelesnom temperaturom. Kada se radi konkretno o mačjim ušima, one veoma ovise o tome gdje se mačka nalazi, odnosno njihova temperatura ovisi od temperature okoline u kojoj mačka živi.

Uši su veoma tanke, nemaju na sebi zaštitnog masnog tkiva, a i dlaka je često mnogo kraća na njima. Iz tog razloga sklonije su mijenjati temperaturu s obzirom na uvjete u okolini.

Primjerice, tijekom ljeta shvatit ćete da su mačje uši veoma tople. Ponekad biste mogli pomisliti čak i da životinja ima temperaturu. Međutim, stvar je u tome da se povećava dotok krvi u uši tijekom toplog vremena kako bi se lakše i bolje te brže otpustio višak vrućine u okolinu. Tijekom hladnijeg vremena, događa se slično, ali u suprotnom smjeru, dakle smanjuje se dotok krvi u uši kako bi temperatura tijela bila stalnija i kako se ne bi bez potrebe otpuštala u okolinu.

I ako vaša mačka ne ide van, može se događati slično, da joj temperatura ušiju nije uvijek ista iako je temperatura u stanu uvijek podjednaka. Primjerice, mačke vole spavati na prozorskoj dasci, na suncu, čime joj se uši itekako mogu ugrijati.

Slično kao s ušima, događa se i s mačjim njuškicama.

Dakle, zaključno je pitanje, može li se preko ušiju saznati ima li mačka visoku temperaturu i treba li je voditi veterinaru. Odgovor je – ne samo preko ušiju. Ako sumnjate na visoku temperaturu, provjerite i područje ispod šapica te trbuh, ali i opće stanje mačke. Ako su i oni neuobičajeno topli, velika je vjerojatnost da se radi o nečem drugom, ne samo izležavanju na prozorskoj dasci.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *