Bach za mačke – glazba koja imitira mačje predenje i sisanje

Bach za mačke – glazba koja imitira mačje predenje i sisanje

Znanstvenici s američkih Sveučilišta Wisconsin – Madison i glazbenici sa Sveučilišta Maryland stvorili su glazbu koja se posebno sviđa mačkama, a nastala je kombiniranjem glazbe sa zvukovima predenja i sisanja malih mačića. Nazvali su je simboličnim, ali opet moćnim nazivom – Bachom za mačke.

Poznato je da mačke ne vole buku, ali naravno glazba, barem njen dio, ne spada u tu kategoriju. Mačke vole glazbu, ako je umjerene glasnoće i daje opuštajuću, lagodnu atmosferu. Stoga su se znanstvenici bacili na posao i stvorili posebnu glazbu za domaće mačke jer se pokazalo da glazba kod većine živih bića ima blagotvoran učinak, kao što je poboljšavanje koncentracije i pamćenja, smanjenje stresa ili davanja više mlijeka u slučaju krava. Pa zašto onda glazba ne bi jednako smirujuće utjecala i na mačke?

Profesor Charles Snowdon sa Sveučilišta Wisconsin – Madison kaže: ‘Mnogi vlasnici misle da njihove mačke vole istu glazbu kao i oni. Međutim, mi imamo malo pravog razumijevanja oko toga što one doista vole. Stoga smo istraživali zvukove koje mačke same proizvode te smo zaključili da su uglavnom za oktavu viši od visokog ljudskog glasa. One također koriste mnogo kliznih zvukova koji su veoma rijetki u glazbi koju slušaju ljudi.

Tako su znanstvenici neko vrijeme istraživali zvukove koje same mačke prave dok stvaraju svoju glazbu predenja i mijaukanja. Međutim, kada su krenuli stvarati glazbu za mačke nisu ih imitirali, već su te mačje zvukove iskoristili kao inspiraciju za stvaranje nove glazbe. Ideja od koje se krenulo bila je da se stvori glazba koju će mačke voljeti, a koja u isto vrijeme neće biti neugodna za ljudske uši.

Na kraju su tako stvorili dvije kompozicije – ‘Cozmo’s Air‘ i ‘Rusty’s Ballad‘. Prva ima ritam od 1380 udaraca po minuti i imitira mačje predenje, a druga 250 udaraca po minuti te imitira mačiće koji sišu. U glazbi nisu koristili vrlo visoke mačje zvukove jer ih one obično koriste kad su prestrašene.

Bacha za mačke je prvo poslušalo 48 domaćih mačaka, a slušale su po tri minute prvu i tri minute drugu kompoziciju. No, uz ovo, puštana im je i glazba za ljude, a jedna od njih je prava Bachova melodija koja ima ritam od 56 udaraca po minuti. Na kraju se pokazalo da mačke više vole upravo glazbu snimljenu za njih jer su se često dizale i trljale upravo od zvučnike iz kojih je izlazila ta glazba.

Na ovaj način, smatraju glazbenici i znanstvenici, glazba će se moći koristiti kako bi se mačke smirile, a ne planiraju stati samo na ovoj već stvarati i glazbu za druge životinje.

I konačno, poslušajte dio Bacha za mačke:

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *