Znate li i da mačke imaju svoju zaštitnicu? Svetu Gertrudu!

Znate li i da mačke imaju svoju zaštitnicu? Svetu Gertrudu!

Znamo da je sveti Vlaho zaštitnik Dubrovnika, sveti Duje Splita, sveti Nikola djece i pomoraca i tako dalje. No, jeste li se ikada zapitali imaju li i mačke svoju zaštitnicu ili zaštitnika? Na to ćemo vam pitanje upravo danas odgovoriti!

Dakle, zaštitnica mačaka je sveta Gertruda od Nivellesa koja je živjela u 7. stoljeću i to veoma kratko, od 626. do 659. godine. Kada je imala deset godina rečeno joj je da će se udati za sina jednog vojvode, no ona je odgovorila da će se udati jedino za Isusa. Nakon očeve smrti, majka Ida se zaredila te osnovala samostan u Nivellesu, gdje je Gertruda postavljena za prvu opaticu. Živjela je asketskim životom te ubrzo narušila zdravlje i umrla.

Njezin se dan obilježava 17. ožujka svake godine pa možemo reći i da je na taj dan Dan zaštitnice mačaka. Osim što je zaštitnica mačaka, ona je i zaštitnica putnika, udovica te vrtlara i nudi zaštitu od miševa i mentalnih bolesti.

Sveta Gertruda i ostale časne sestre u spomenutom samostanu držale su mačke kako bi se zaštitile od miševa i štakora. Uz ovo, kasnije se proširilo uvjerenje da voda iz vrela iz kojeg je pila Gertruda te kruh ispečen u njezinoj pećnici uspješno tjeraju miševe i štakore. Navodno se mnogo molila da miševi odu iz samostana te se doista i dogodilo da je velika populacija miševa odande pobjegla. Iz tog razloga smatrali su je zaštitnicom mačaka i ljubitelja mačaka.

Danas se tako mogu pronaći slike te kipovi na kojima je sveta Gertruda od Nivellesa zajedno s mačkama ili miševima i štakorima, ovisno o tome što se želi prikazati. Kao što smo rekli, njezin se dan obilježava 17. ožujka, a smatra se da ako je tog dana lijepo vrijeme, čeka nas šest tjedana ne baš sjajnog i toplog vremena.

Zanimljivo je da se na isti datum proslavlja Dan svetog Patrika, kojeg poznamo kao zaštitnika Irske. Tog dana glavna je boja zelena, a prije se čak i zeleno pivo. Radi se o veoma popularnom datumu, a tko zna, možda ga jednog dana po popularnosti zamijeni i Dan svete Gertrude, zaštitnice mačaka!

Autor slike: KattenkruidOwn work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11864819

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

There is 1 comment for this article
  1. Ruzica Rozi Novacki at 00:34

    Lijep clanak. Poznata mi je sv. Gertruda od Nivellesa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *