Zašto mačke imaju brkove?

Zašto mačke imaju brkove?

Primijetili ste mačje brkove? Dugački, kratki, debeli, tanki, gusti, crili ili bijeli – teško ih je ne primijetiti jer mačka bez brkova je izgubljena mačka. Koliko god im brkovi daju graciozan izgled i ne možemo ih zamisliti bez njih, mnogi ne znaju čemu im zapravo služe. Pa da riješimo i tu misteriju!

Kada sjednu ili legnu do nas te nas ponjuše, osjetimo blagi dodir njihovih brčića. To je jako golicavo i nježno, no svrha mačjih brkova nije čovjeku donositi ugodu. To su mačje antene i senzori i jednako kao što i mi za dobar prijem moramo održavati svoje uređaje, tako i mačka treba imati čim bolje brkove kako bi se lakše snalazila u prostoru.

Ako niste znali, svaki brk ima malene, ali super osjetljive živce preko kojih mačka dobija razne informacije o tome kakav je prostor u kojem se nalazi. Pomoću njih čak može odrediti udaljenost između sebe i nekog predmeta, čovjeka ili druge životinje. Pomoću brkova ona dobija odgovore na pitanja kao što su: ‘Je li ova kutija dovoljno velika da se u nju zavučem?‘ ili ‘Kolika je udaljenost od stola do poda, mogu li doskočiti na pod?‘ Pomoću brkova se čak i slijepe mačke mogu orijentirati u prostoru.

Jednako kao i vanjski dio brka, veoma je važan i onaj unutrašnji, odnosno korijen. On u sebi ima velik broj živčanih završetaka koji šalju informacije u mačji mozak. Uz sve to, vanjski vrh brka hvata bilo kakvu vrstu vibracije (pa i najmanju) iz okoline te ju šalje u mačji mozak, kako bi se ona što bolje snašla na prostor u kojem se nalazi. Uz vanjski i unutarnji dio brkova, veoma su važni i mišići koji pomiču brkove, obično naprijed i natrag.

Najveći broj brkova imaju svoje korijene na gornjoj mačjoj usni, a manji broj ih imaju i iznad očiju te na obrazima. Svi služe istoj svrsi, ali najvećima i najgušćima obično prikupljaju najviše informacija. Brkovi na obrazima obično su jednako široki koliko i mačje tijelo pa po njima mačka određuje je li prostor u kojeg ulazi širi ili uži od njezinog tijela i može li se tuda provući.

Prema položaju brkova možemo znati i kako se mačka osjeća. Kada je opuštena i sretna, i brkovi su opušteni, kada je znatiželjna, lagano ih usmjeri prema naprijed, a ako su nervozne ili zabrinute, prislonit će ih uz obraze, dakle pomaknuti prema natrag.

I znajte sljedeće – nikada je nemojte povlačiti za brkove ili ih previše dirati na bilo koji način (ne daj bože da ih krenete skraćivati!). Jer mačka oštećenih brkova ili mačka bez brkova postaje dezorijentirana i uplašena.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *