Dobrodošli na festival mačjeg filma!

Dobrodošli na festival mačjeg filma!

Postoje najrazličitiji filmski festivali, ali sve ljubitelje mačaka zasigurno će razveseliti vijest da se već tri godine održava i – mačji festival filma! Ili bolje rečeno – festival mačjeg filma. Ne, mačke nisu ni redatelji ni producenti već glavni glumci u tim filmovima.

Festival se u originalu naziva Internet Cat Video Festival i nastao je 2012. godine i to kao šala koja je ubrzo pretočena u stvarnost. Prvi se ovakav festival održao iste godine u Minneapolisu i odmah zaokupio veliku pozornost javnosti te je krenuo na turneju obilazeći brojne američke gradove. Zaposlenica muzeja Walker Art Centera, Katie Hill, predložila je festival mačjeg filma ne misleći da će je itko shvatiti ozbiljno. Međutim ideja ne samo da je prihvaćena već je na prvi festival došlo mnogo više ljudi nego što je itko očekivao – oko 10,000! Dvostruko više nego što su se organizatori nadali!

Na festivalu se prikazuju video uradci u kojima su mačke glavni akteri, a duljina i sadržaj zaista su raznovrsni. Tako postoje video uradci duljine svega nekoliko sekundi, ali i kraći filmovi u trajanju od nekoliko minuta. Sljedeći grad u kojem festival gostuje je Boston, a sve se događa 30. listopada. Program festivala će trajati 70 minuta u kojima će svi ljubitelji mačaka moći uživati u najraznovrsnijim mačjim vratolomijama i avanturama snimljenim kao film.

Iako biste mogli pomisliti da je snimanje mačaka postalo hit otkad imamo sve te pametne telefone i slične uređaje, tj.  tek unatrag nekoliko godina, iznenadit ćete se kada saznate sljedeće – snimanje mačaka odvija se već kojih 100 godina, točnije od srpnja 1894. godine od kada datira prvi poznati video s mačkama. Snimio ga je ni manje ni više nego Thomas Edison. To je, naravno, crno bijeli video uradak, a u njemu su dvije mačke koje na prednjim šapama imaju malene boksačke rukavice te se doima kao da se međusobno boksaju. Pogledajte spomenuti video:

Mnogi se pitaju što je Edisonu došlo da mačkama stavi boksačke rukavice i snima ih kako se boksaju, ali ne možemo zanijekati da je film ušao u povijest, kako filmsku, tako i mačju. Što dodati nego nadamo se da će ovakav festival preplivati i Veliku Baru te doći i do naših očiju!

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *