Mačke i hladno vrijeme

Mačke i hladno vrijeme

Hladnog vremena sve je više, a sunca i njegovih toplih zraka sve manje. Oni koji imaju mačke koje slobodno žive između kuće i vanjskog svijeta vjerojatno su već primijetili kako njihova mica maca sve češće i sve radije vrijeme provodi u domu, sklupčana uz topli radijator ili kaminku. Eh, da, mačke i hladnoća, to je priča koja zahtijeva posebnu pozornost.

Hladno vrijeme mačke podnose jednako loše kao i ljudi. Nemojmo se zavaravati – sve je u redu dok se krećemo, ali zamislite da morate spavati dok je vani oko 10 stupnjeva ili čak i manje? Za mačke je tako najvažnije da u ovo doba godine budu unutra, na toplom.

Ipak, mnogi vlasnici ovo zaboravljaju pa ili iz nekih osobnih uvjerenja (da je mačka životinja koja mora živjeti isključivo na otvorenom) ili jednostavno zbog čistog zaborava ostavljaju mačku vani, na niskim temperaturama dulji period vremena.

Najčešća su dva problema koja se mogu javiti ako je mačka dulje na niskoj temperaturi:

1.Hipotermija

Ovo je izraz koji opisuje temperaturu tijela koja je ispod normalne, a može se javiti i kod mačaka jednako kao i kod ljudi. Kada se kod mačaka dogodi hipotermija, ona će se tresti i pokazivati ozbiljne znakove depresije. Uhvatiti će je letargija i slabost. Nakon duljeg vremena u ovom stanju više neće reagirati ni na kakve podražaje.

2.Ozebline

One se mogu dogoditi kada je mačka dugo vani za vrijeme snijega, olujnih mećava pa čak i mraza. Tada se najčešće na šapicama pojavljuju znakovi ozeblina. Potrebno ih je čim prije sanirati, odnosno utopliti. Primjerice možete koristiti mlaku vodu za ugrijavanje, ali upamtite – mlaku, nikako ne vruću! Nakon ugrijavanja posušite joj šapice i zamotajte u toplu deku ili drugu tkaninu.

Kako tretirati mačku za vrijeme zime?

Postoje mačke koje ne mogu živjeti ako ne izlaze van iz kuće, a također i vlasnici koji nikad ne puštaju mačke u svoj dom. Stoga, kako bi se mačka bolje pripremila za zimske uvjete, treba joj pojačati, odnosno podebljati krzno i kožu. To ćete učiniti hranom bogatom masnim kiselinama pa joj u tom periodu priskrbite hranu obogaćenu ovim tvarima.

Dobro je mački davati i dodatke prehrani, odnosno vitamine, prije svega vitamin E i vitamine B kompleksa. Ovi vitamini će joj ojačati mišićno tkivo i omogućiti da lakše podnosi hladne temperature.

Ne zaboravite mački osigurati toplo mjesto za spavanje. Neka to bude košara s toplom pokrivkom ili slično. Ako je mačka stalno vani, ovo je još važnije – mjesto za spavanje zaštićeno od vremenskih nepogoda.

Znajte da mačka koja je stalno vani zimi treba više energije pa će joj trebati i više hrane. Ovo nikako nemojte smetnuti s uma kao i činjenicu da hranu i vodu treba provjeravati u slučajevima kada je temperatura ispod nule jer će se tada zamrznuti i mačka od nje neće imati nikakve koristi.

Za kraj ne zaboravite ni to da se mačke često tijekom zime vole zavlačiti ispod hauba automobila, jer je to mjesto koje im pruža toplinu. Stoga prije nego upalite vozilo i krenete, svakako provjerite imate li slijepog putnika.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *