Najčešći mitovi o mačjem pijesku

Najčešći mitovi o mačjem pijesku

Pijesak je normalna pojava u svakom kućanstvu u kojem postoji mačka, međutim ipak o njemu često postoje određene nepoznanice pa čak i urbani mitovi. Upoznajmo se s najčešćima i razotkrijmo ih.

MIT BROJ 1 – ako mačka vrši nuždu mimo pijeska, treba joj zabiti nos u to što je napravila, a onda je odnijeti na pijesak, tako da shvati o čemu se radi.

Guranjem mačjeg osjetljivog  nosića u izmet nećemo ništa postići osim da naš dodir zapamti kao nešto neugodno i s vremenom počne bježati od nas. Treba znati da mačke mnogo bolje funkcioniraju dijeljenjem nagrada nego kažnjavanjem pa je tako mnogo bolja opcija pratiti je i kada vidimo da joj je sila, staviti je u pijesak, a nakon toga je nagraditi nekom poslasticom.

MIT BROJ 2 – mačke instinktivno znaju kako koristiti pijesak.

Ovo je doista mit i svatko tko je imao nekoliko mačaka zna da to nije istina. Neke mačke se kao i ljudi ne snalaze dovoljno dobro i treba im malo ohrabrenja. Mačke je dobro poticati na pijesak, posebice ako su nove u kući pa ih možemo staviti u pijesak nakon što su jele, popile vode ili dugo spavale.

MIT BROJ 3 – mačkama nije bitno kakvu vrstu pijeska imaju.

Nekim mačkama je doista svejedno, ali nekima uopće nije. Naime, neke mogu biti alergične na pijesak te ih može živcirati prejak miris. U globalu dobro je izbjegavati pijesak koji proizvodi mnogo prašine te onaj koji je jakog mirisa jer to sve može odvraćati mačke od toga da ga koriste.

MIT BROJ 4 – standardne kutije s pijeskom su dovoljno velike za sve mačke.

Istina je sasvim suprotna jer je za većinu odraslih mačaka standardna kutija za pijesak previše malena. To vjerojatno vidite i po tome kako joj se teško namjestiti ili kako razbacuje pijesak okolo.  Problem je tim veći što je mačka veća.

MIT BROJ 5 – natkrivena kutija s pijeskom uvijek je bolja od otkrivene.

Ovo može biti dobro rješenje za sramežljive mačke, ali ne za sve mačke. Naime, neke se vole skrivati dok obavljaju nuždu, dok drugima to uopće nije važno. Natkrivena kutija znači i skupljanje intenzivnih mirisa unutar kutija, što mačke može odbiti, a također i ako imate više mačaka, daje mogućnost agresivnijim jedinkama da naprave zasjedu onim plašljivijima.

MIT BROJ 6 – mačke obavljaju nuždu van pijeska jer vas tako kažnjavaju.

Mačke ne vole kazne i one ne vole da ih se kažnjava niti će kažnjavati vas. Ako su prije obavljale sve u pijesak kako i treba, a sada odjednom to čine izvan pijeska, to može biti znak nekog zdravstvenog problema ili stresa.

Foto: Shana L. McDanold cc

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *