Vide li i mačke optičke iluzije

Vide li i mačke optičke iluzije

Vrlo je vjerojatno da ste se i sami susreli sa nekim od popularnih optičkih iluzija koje zavaravaju naš um da vidi nešto što u stvarnosti ne postoji. Ako niste potpuno sigurni o čemu je riječ, više možete saznati (i iskusiti) na ovoj Wikipedija stranici. Ako već niste imali iskustva sa nekim od ovih iluzija, sigurno su vas prilično iznenadile ili zabavile. Dakle jasno je da one djeluju na ljudski mozak i percepciju, no kakav je slučaj sa mačkama?

Na Youtube servisu postoji video koji prikazuje mladu mačku koja reagira na poznatu iluziju “rotirajućih zmija”, koju možete sami iskusiti:

Iluzija rotirajućih zmija

Ako je s vama sve u redu, onda će vam se činiti da se kružnice u perifernom vidu okreću! Objavljeni video na kojem mačka napada kružnice u slijedu čini se da potvrđuje pretpostavku da mačke percipiraju istu iluziju:

No pretpostavka je jedno a potvrda drugo, pa su šveđani Rasmus Bååth i japanci Takeharu Seno i Akiyoshi Kitaoka zasukali rukave i znanstvenim metodama istražili je to zaista tako.

29% ispitanih vlasnika je izjavilo da je njihova mačka reagirala na ovu iluziju, što bi bio prvi zabilježen slučaj ne samo kod mačaka, već u životinjskom svijetu općenito.

Nakon online ankete u komentarima na gornji video, autori su odlučiti odraditi stručno istraživanje koje je postavljeno u jednom od brojnih japanskih kafića sa mačkama gdje su imali na raspolaganju velik broj testnih subjekata.

Istraživanje je izvršeno korištenjem slike sa iluzijom i tzv. “kontrolne slike” koja je bila vrlo slična ali nije izazivala optičku iluziju. Slike su otisnute i stavljene na pod u prostoru gdje je boravilo 10 mačaka. Promatrači su bilježili koliko su mačke zainteresirane sa svaku od slika. Rezultati su pokazali da su mačke u 40 minuta 816 puta posjetile sliku sa iluzijom i 390 puta kontrolnu sliku, dakle više nego dvostruko!

Međutim, niti jedna od mačaka nije pokazivala lovački refleks pokušavajući uloviti “pokretnu” iluziju poput mačke na Youtube videu. Napravili su još nekoliko eksperimenata sa različitim grupama mačaka, koje pak nisu pokazivale nikakav interes.

U konačnici, dio testa je pokazao da su mačke bile više zainteresirane za sliku sa iluzijom ali pretpostavku nije moguće potvrditi sa potpunom sigurnošću.

Možda možemo doći korak bliže odgovoru testirajući naše ljubimce. Otisnite kontrolnu sliku i iluziju u boji, ponudite je vašoj mački i ne zaboravite nam javiti razultate!

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *