Savjeti za njegu dlake

Savjeti za njegu dlake

Mačke su poznate kao izuzetno čiste životinje. Veliki dio svog vremena odvajaju na njegu dlaka, a ako ste promatrali takav postupak, sigurno ste primijetili koliko su mačke temeljite u čišćenju. Jezikom dosežu gotovo sve dijelove krzna, a takva briga dlaku održava mekom, sjajnom i čistom, Dlaka osim estetskog dijela ima i druge svrhe, pa se tako otklanja mrtva dlaka i koža, opuštaju mišići, a potiče i cirkulacija krvi. Evo i odgovora na pitanje zašto mačke tako često ližu svoje mačiće.

cat grooming photo

Photo by alexfiles

Iako mačke same redovito njeguju svoju dlaku, pomoć vlasnika im je ponekad potrebna, posebno ako se radi o dugodlakim pasminama. Ako vam vrijeme ide na ruku, najbolje mjesto za njegu dlake je izvan kuće. Sva prljavština, dlake i buhe će tako ostati izvan vaše kuće, ali i pomoći ljudima koji su alergični na mačju dlaku. U nemogućnosti odlaska izvan kuće, najbolje mjesto je dvorište, balkon ili kupaonica.

Kompletna provjera

Prije četkanja mačke provjerite jesu li joj uši, oči i pandže čiste, te ima li nekih znakova zdravstvenih tegoba. Ako je mačka zdrava, ušima nije potrebno poklanjati puno pažnje. Pregledajte unutrašnjost donjeg dijela ušne školjke i ako uočite neku prljavštinu, očistite blagi uljem ili posebnim sredstvom za čišćenje ušiju. Češe li se često, možda je došlo do infekcije pa provjerite ima li masnih, tamnih mrlja koje su znak nametnika. Kod pregleda usta, provjerite ima li na zubima mačke nakupljenog kamenca. Njega očiju neka počne brisanjem prljavštine oko očiju. Pokazatelj zdravlja su čiste i sjajne oči, no ako uočite iscjedak najvjerojatnije je prisutna neka upala. Njezi pandži ne treba pridavati puno pažnje, ako je mačka aktivna. Pandže se automatski skraćuju i troše kretanjem i vježbom. Kod starijih mačaka ili onih koje su isključivo u kući i vrlo pasivne, pandže treba redovito provjeravati i podrezivati. Neskraćene pandže mogu urasti u jastučiće šape što će zahtijevati pomoć veterinara. Pandže od prljavština čistite vlažnom vatom, a kod rezanja budite osobito oprezni i pazite da ne zarežete živi dio. U ružičastom dijelu pandže se nalazi živac, a bijeli vrhovi su mrtvo tkivo koje se skraćuje.

Njega duge dlake

Domaće mačke koje žive u zatvorenim prostorijama s umjetnim svjetlom i grijanjem, linjaju se tijekom cijele godine. Krzno dugodlakih mačaka treba se svakodnevno četkati i njegovati, a za to će vam biti potrebno da odvojite 15 do 30 minuta dnevno. Takva vrsta dlake je vrlo osjetljiva i zahtjeva potpunu njegu od samog početka, jer u suprotnom slijedi sljepljivanje koje može dovesti do odlaska veterinaru koji će područje morati obrijati.

cat long hair photo

Photo by Isaszas

Uređivanje vašeg dugodlakog ljubimca neka započne rijetkim češljem kako bi odstranili mrtvu dlaku i raščešljali sve čvorove. U dlaku možete dodati malo pudera kojeg treba dobro iščetkati, nakon čega slijedi žičana četka i gusti češalj. Mekana četkica za zube poslužit će za četkanje kraće dlake na licu mačke.

Njega kratke dlake

Mačke kratke dlake ne trebaju svakodnevnu njegu poput dugodlakih mačaka. Njihovo krzno se mnogo lakše održava, zato je jednom do dva puta tjedno sasvim dovoljno. Za razliku od dugodlakih mačaka, kratkodlake imaju dulje jezike pa mogu puno bolje i temeljitije njegovati svoje krzno. Mačku možete četkati na krilu ili na prostirci na stolu s koje ne može skliznuti. Kratka dlaka se može relativno brzo iščetkati, a od pribora za njegu potreban je gusti češalj s kratkim iglicama, četka od prirodnih mekih čekinja ili gume. Četkajte uvijek u smjeru rasta dlake, a na kraju češljanja i četkanja možete u dlaku utrljati malo tamnog pudera koji će iz dlake ukloniti masnoću i istaknuti njenu lijepu, crnu boju.

Higijena dlake

Ako prije četkanja zamijetite da je mačka zapuštena ili prljava, njega će biti otežana i zbog vjerojatnih čvorova koji su se stvorili. Iako se mačke u pravilu same njeguju i čiste, teže slučajeve prljavštine ćete ipak vi morati riješiti. Na raspolaganju imate suhi način ili pomoć vode što neće oduševiti vašu ljubimicu. Većina mačaka ne voli vodu, a da kupanje ne bi postalo prava borba pobrinite se oružani strpljenjem i pažnjom. Kada bi mogla biti veliki šok za mačku, zato radije birajte umivaonik ili staru dječju kadicu. Temperatura vode mora biti slična tjelesnoj temperaturi mački, a na dno stavite gumenu prostirku kako bi spriječili klizanje. Nastavak za tuširanje najbolje će poslužiti za močenje mačke, a potom ju nježno šamponirajte pazeći pritom da sapunica ne uđe u oči, usta i uške.

cat shampoo photo

Photo by who_da_fly

Za močenje krzna će pomoći i spužva, a pri odabiru metode kupanja ne zaboravite čvrsto držati mačku za nabor na vratu kako ne bi napustila kupaonicu. Nakon ispiranja, dobro je umotajte u suhi, topli ručnik i nježno brišite krzno. Sušilo za kosu predstavlja veliki problem većini mačaka, zato im je sušenje prihvatljivije u toploj prostoriji bez tog strašnog zvuka. Nakon što se dobro posuši, krzno nježno počešljajte. Ako voda nikako nije opcija za čišćenje, pokušajte sa suhim šamponom. Takva vrsta ”higijene” učinkovita je jedino kod kratke dlake i naravno, umjerene prljavštine. Suhi šamponi dolaze u obliku pudera i mogu se kupiti u bilo kojoj trgovini za životinje.

Nakon suhog pranja, mačku temeljito iššetkajte da ne bi ostali tragovi pudera na koži. Njega dlake je vrlo važan faktor u održavanju higijene vaše mačke, jer zapuštena dlaka nije samo estetski problem, već nakupine prljavog krzna privlači razne nametnike i potiče razvoj upalnih kožnih bolesti. Kad je dlaka u izuzetno lošem stanju, svako četkanje je mački bolno. Nemojte se upuštati u samostalno rezanje slijepljene dlake, jer ne znate pozadinu problema i što sve putem možete zahvatiti i zarezati. Kod težih slučajeva obratite se veterinaru koji će mački dati sredstvo za smirenja, nakon čega će obrijati prljavo i slijepljeno područje.

Dolores
Autor: Dolores

Novinarka, fotografkinja i velika ljubiteljica životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *