Oklopi za mačke – prava umjetnost

Oklopi za mačke – prava umjetnost

Poznato je da su oklope koristili ratnici u Srednjem vijeku, ali i kasnije, dok su se borili prsa u prsa hladnim oružjem poput mačeva, sablji, koplja i sličnog. I tko bi ikada pomislio da bi mogli postojati oklopi za mačke? Naravno, netko tko ima bujnu maštu i tko je jako kreativan. Umjetnik!

Kanadski je umjetnik Jeff de Boer dizajnirao čitavu kolekciju oklopnih odijela za mačke, ali i njezin plijen – miševe. Nisu to bilo kakvi oklopi već su izrađeni od srebra, bronce i visoko kvalitetnog drveta te svaki oklop ima vrtoglavu vrijednost od 500 pa sve do 2,000 dolara!

Za izradu samo jednog oklopa za mačke umjetnik je znao utrošiti i do sto radnih sati, dok je za izradu oklopa za miševe trebalo od 10 do 14 radnih sati. Iako se radi o doista impresivnim umjetničkim djelima s mnogo detalja, ipak nisu praktični, odnosno nijedna mačka ne bi pristala uvući se u takav oklop i krenuti u borbu. To je tvorac i sam priznao, odnosno rekao je da je u nekoliko navrata pokušao neki od oklopa navući svojoj mački, ali to je završilo samo višestrukim ogrebotinama po njegovom tijelu.

Oklope je izrađivao tražeći inspiraciju u oklopima iz povijesti kakve su nosili gladijatori, samuraji i mnogi drugi poznati ratnici. Ovi oklopi pravi su hit na internetu, a umjetnik također plijeni pozornost na brojnim izložbama jer se doista radi o predmetima koji će se svidjeti svim ljubiteljima mačaka i umjetnosti, budući da se radi o preciznoj izradi s mnogo detalja koji iziskuju kiruršku preciznost i smisao za detalje.

Više o fascinantnim djelima pogledajte u videu koji slijedi:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *