Mačke neobičnih zanimanja

Mačke neobičnih zanimanja

Čovjek je samo čovjek i ima tu naviku da i danas i kroz povijest životinje koristi u svoje svrhe. Iako se obično misli da se najviše iskorištavaju miševi, štakori i zečevi u razno raznim eksperimentima, činjenica je i da su se mačke iskorištavale za razne poslove. Evo o čemu se radi.

Mačke špijuni

Vjerovali ili ne, CIA je imala program pod šifrom ‘Acoustic Kitty’ o kojem se saznalo iz materijala arhiviranih 1967. godine. Oni su u mačke stavljali uređaje za praćenje i onda ih puštali da lutaju po određenom području koje je trebalo špijunirati. Međutim, ubrzo se pokazalo kako je program neučinkovit, odnosno da se iz podataka koje su mačke skupile ne može iščitati ništa korisnoga, primjerice dok su špijunirale sovjetske diplomate. Također, jedna od prvih mačaka koja je poslana u špijunažu potrčala je pod – taksi.

Mačke poštari

Sredinom 19. stoljeća u Belgiji su pokušali istrenirati 37 mačaka da prenose pošiljke. Oko tijela bi im stavili torbice od vodonepropusnog materijala u koje bi stavili poštu. Times magazin iz 1876. pisao je o svemu te je izražen strah da će mačke poštare možda napadati psi kriminalci. Međutim, na kraju je ipak problem bio u samim mačkama, odnosno previše truda se ulagalo, a dostava pošiljki – nikakva.

Mačak policajac

Zove se Lemon i on je prvi mačji policijski službenik u Japanu, a i šire. Radi za policiju u Kyotu, a uglavnom obavlja uredske poslove, odnosno sjedi na stolovima kolega policajaca. Ipak, ponekad odlazi i na redovite patrole među školskom djecom.

Mačak gradonačelnik


Ime mu je Stubbs i već je punih 16 godina gradonačelnik u mjestu Talkeetna na Aljasci. Građani su ga izabrali nakon što im se nijedan ljudski kandidat nije svidio. Danas, 16 godina kasnije, i dalje su oduševljeni svojim mačjim gradonačelnikom, posebice njegovom laissez faire doktrinom (pustite neka sve ide svojim tokom i neka svatko radi što hoće).

Mačak premijer

Zvao se Humphrey Appleby i živio je u premijerskoj britanskoj rezidenciji dok su ondje bili Margareth Tacher, John Major i Tony Blair. 1994. godine oko njega se stvorio skandal da je ubio četiri pilenceta, a sljedeće godine je nestao na puna tri mjeseca. Srećom, pronađen je u obližnjoj bolnici te vraćen u premijerske odaje, pri čemu je čak izdano i priopćenje za javnost u njegovo ime u kojem kaže kako se jako veseli nastavku svog rada na istom radnom mjestu.

Mačke bogovi

Ustarom Egiptu mačke su smatrane svetim životinjama, točnije božanstvima. Prema zapisima grčkog povjesničara Herodota, kada bi se u starom Egiptu dogodio požar, ljudi bi spašavali mačke pod cijenu vlastitog života. Ako bi mačka umrla, za njom se žalilo kao za članom obitelji. Također, uz ljude, mumificirale su se i mačke, što ide u prilog njihovom kultnom statusu.

Mačke knjižničari


Ima ih u sve više knjižnica diljem svijeta, ali zasigurno među prvima i najpopularnijima bio je mačak Dewey o kojem je napisana i opširna knjiga prevedena i na hrvatski jezik. Dewey je pronađen kao napušteni mačić u spremniku za ostavljanje knjiga te je doživio duboku starost u knjižnici u Spenceru u Iowi.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *