Istraživanje – mačke nas ne trebaju zbog sigurnosti

Istraživanje – mačke nas ne trebaju zbog sigurnosti

Iako su nas stručnjaci za mačke do sada uvjeravali kako mačke mogu pasti u depresiju ako ih predugo ostavljamo same, najnovija istraživanja navodno pokazuju sasvim drugu priču.

Istraživanje je provedeno na University of Lincoln’s School of Life Science, a voditelj tima za istraživanje bio je profesor Daniel Mills.

Mills kaže kako je poznato da su mačke društvenije i sposobnije za vezivanje nego što se prije mislilo, međutim njegovo istraživanje je pokazalo da su autonomnije nego što im se u zadnje vrijeme pripisuje. Ovo konkretno znači da ne ovise o drugima kako bi se osjećale zaštićenima. Primjerice, ako mačka pravi nered kada ste otišli od kuće, to ne znači da osjeća tugu jer ste baš vi otišli već jednostavno zato jer joj je dosadno i frustrirana je tom dosadom.

Test koji se često koristi da bi se pokazala povezanost djece i pasa sa svojim roditeljima i vlasnicima razvijen je i za istraživanje mačaka. Ovim testom se uobičajeno dokaže da djeca i psi trebaju svoje roditelje i vlasnike kako bi od njih dobili osjećaj sgurnosti i zaštite. Međutim, kada se takav test sada primijenio i na mačke, rezultati su sasvim drugačiji.

Tijekom testiranja znanstvenici su promatrali veze između 20 mačaka i njihovih vlasnika i to tako što su ih zajedno i odvojeno stavljali u sasvim nove i nepoznate situacije i okružja.

Na kraju se pokazalo da su mačke glasnije kada nema vlasnika u blizini, međutim znanstvenici kažu kako ni kod jedne mačke nisu vidjeli da je u pitanju strah od nezaštićenosti. Znanstvenici kažu kako su očekivali da će mačke u novim i nepoznatim situacijama biti bliže svom vlasniku ili će mu se obradovati kada ga vide u takvim okolnostima, međutim ništa od toga se nije dogodilo.

Prijašnja istraživanja su nam sugerirala da mačke osjećaju tugu i strah kada se radzvoje od svojih vlasnika u sličnoj mjeri kao i psi, međutim ovo istraživanje nam kaže da su one mnogo, mnogo neovisnije‘, stoji u istraživanju.

Naša saznanja ne pobijaju činjenicu da mačke stvaraju prisne veze sa svojim vlasnicima, ali te veze ne nastaju iz potrebe za sigurnošću i zaštitom. Primjerice, u novoj okolini i novim situacijama, mačka se neće, poput psa, oslanjati na svog vlasnika da joj pomogne. Vjerujemo da je to tako zbog same prirode ove vrste koja je u prošlosti bila neovisni lovac‘, zaključio je Daniel Mills.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *