Promjene u genima su povezane sa pripitomljavanjem mačke

Promjene u genima su povezane sa pripitomljavanjem mačke

Psi su se pripitomili prije kojih 30,000 godina, a mačke znatno kasnije. Neke studije govore da je to bilo prije svega 9,000 godina na Bliskom istoku ili prije 5,000 godina u Kini. No, koji god podatak bio točan, očita je velika razlika u pripitomljavanju pasa i mačaka. Danas znanstvenici pokušavaju odgonetnuti tajnu pripitomljavanja divljih životinja, prije svega mačaka.

Kada pobliže pogledamo, jasno je da je zapravo malo pripitomljenih divljih životinja. Uz pse i mačke to su još samo goveda, konji, kokoši. Pedesetih godina prošlog stoljeća znanstvenici u Novosibirsku pokušali su pripitomiti veću populaciju ovih životinja. Na kraju su uspjeli, došli su do toga da lisice ližu njihova lica te mašu repom kad ih vide, a također su zamijećene i fizičke promjene na pripitomljenim generacijama – imale su mlohavije uši, mekša krzna te prije svega mnogo čupavije repove od njihovih srodnika u divljini.

Znanstvenici su tako usporedili genom pripitomljenih mačaka s genomom divljih mačaka, srodnika pitomih mačaka te su došli do zanimljivih rezultata. Pokazalo se da je kod domaćih mačaka gen koji je zadužen za strah i motivaciju  znatno promijenio, tj. evoluirao u usporedbi s istim kod divljih mačaka. Iz tog su razloga, smatraju znanstvenici, današnje pitome mačke manje sramežljive i više ih potiče dobivanje nagrada za obavljanje određenih zadataka. Smatra se da ih je upravo ova promjena dovela do toga da se pripitome ljudima.

Ova je studija odlična jer pokazuje promjene u genomu koje su dovele do pripitomljavanja ili, točnije, adaptacije predaka domaćih mačaka koja im je omogućila da surađuju s ljudima i tako dobiju njihovu zaštitu od svojih predatora te u isto vrijeme i bolji pristup hrani‘, rekao je Niels Pedersen, znanstvenik sa Sveučilišta Kalifornija.

Pregled genoma domaćih mačaka i njegova usporedba s njihovim divljim srodnicima pokazao je i još neke promjene u genskoj strukturi, no potrebna su daljnja istraživanja kako bi se točno doznalo kako je promjena u genima utjecala na ponašanje mačaka.

Očigledno su mačke nepresušno vrelo zanimanja kako za obične ljude tako i za znanstvenike, pa ćemo uskoro vjerojatno još mnogo zanimljivih činjenica saznati o razvoju omiljenih nam ljubimica.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *