Mačke u prosjeku žive tri godine dulje od pasa!

Mačke u prosjeku žive tri godine dulje od pasa!

U životinjskom carstvu obično vrijedi pravilo da veće životinje dulje žive od manjih. Međutim, kada govorimo o svijetu kućnih ljubimaca, ovo pravilo ne vrijedi, ili ne vrijedi baš uvijek. Naime, znanstvenici su došli do saznanja da psi ipak u prosjeku ne žive dulje od mačaka. Štoviše, mačke žive tri godine dulje od pasa!

Znanstvenici vjeruju kako mačke dulje žive upravo zahvaljujući svojoj samostalnosti i tome što vole vrijeme provoditi same. One se druže manje nego psi, odnosno ne prilaze drugim stvorenjima tako bezbrižno i rado kako to obično čine psi. Iz tog razloga manje obolijevaju od bolesti koje im mogu znatno smanjiti životni vijek.

Osim toga, mačke su opremljene nekim fizičkim atributima koji im omogućuju lakšu obranu od prijetnji, kao što su primjerice jako oštre pandže na nogama. Znanstvenici kažu kako su mačke mnogo opasnije kada se brane nego što su to psi, što je sasvim suprotno uvriježenom mišljenju. Jedan od znanstvenika, Steve Austad, kaže kako psi imaju samo svoje čeljusti, dok mačke imaju i čeljusti, i pandže i veoma fleksibilno tijelo i pokrete. Sve ovo omogućuje im da mnogo brže i lakše umaknu opasnosti te se obrane. Svatko tko je ikad pokušao uhvatiti preplašenu mačku zna da je to istina, ističe Steve.

Na kraju sve je to doprinijelo tome da prosječan pas živi 12 godina, dok prosječna mačka živi 15 godina. Znanstvenici kažu da ljudi nisu mačke izmijenili ni blizu koliko su to učinili s psima. Iz tog razloga su mačke bolje opremljene za napad, bijeg te obranu od bolesti.

Smatra se da će se ovakvim i sličnim istraživanjima moći bolje razumjeti starenje naših najdražih kućnih ljubimaca, što na to utječe i koje mjere možemo poduzeti da žive mnogo dulje nego što je to trenutno slučaj. Budući da bi mnogi vlasnici željeli da njihovi ljubimci žive barem duplo više nego što je to sad slučaj, vjerujemo kako bi mnogi bili sretni kada bi se pronašao recept za dulji život najpopularnijih kućnih ljubimaca.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *