Perutanje kože

Perutanje kože

Vlasnici mačaka ponekad primjete perutanje kože na krznu svojih ljubimaca. Uzroci i posljedice mogu biti razni, od čisto kozmetičkih pa do ozbiljnih zdravstvenih problema, tako da uobičajen savjet oko posjete veterinaru u slučaju naglih promjena na krznu vaše mačke i dalje stoji. Nakon što smo to skinuli s dnevnog reda, slijedi nekoliko najčešćih uzroka perutanja kože kod mačaka.

Neadekvatno održavanje krzna

Većina mačaka je vrlo vješta kod održavanja krzna, no neke mačke mogu imati problema s tim. Ako vaša mačka ima dužu ili gušću dlaku, teže će uklanjati slojeve mrtve kože koji se nakupljaju. Isto tako, pretile ili starije mačke mogu imati problema pri održavanju teže dostupnih dijelova. U ovom slučaju redovno joj četkajte krzno i pratite stanje krzna.

Stres

Perutanje kože jedno je od čestih simptome povezanih sa stresom. Ako sumnjate da je ovo uzrok, pronađite uzrok stresa i pokušajte ga ukloniti.

Alergije

Vaša mačka može biti osjetljiva na hranu, okolinu (pelud, plijesan…), buhe ili razna sredstva koja koristite. Veterinar ponekad može napraviti testiranje da utvrdi uzrok alergije, nakon čega možete razmisliti o filteru za zrak ili promjeni prehrane, ovisno o rezultatima nalaza.

Promjene godišnjih doba

Baš poput nas, i mačka može patiti od suhe kože za vrijeme zimskih mjeseci. U tom slučaju od največe je pomoći ovlaživač zraka.

Loša prehrana

Ako hranite mačku nekvalitetnom hranom, one neće dobijati sve potrebne nutijente za zdrav život, posebno Omega-3 masne kiseline. Kvalitetna hrana sadrži sve potrebne sastojke koji su potrebni mačjem oragnizmu, a u trgovinama možete pronaći i posebnu hranu namijenjenu osjetljivoj koži i krznu.

Posljedica zdravstvenog problema

Konačno, može postojati i zdravstveni problem koji izaziva perutanje kože. Bakterijska ili gljivična infekcija, paraziti, bolesti srca i štitnjače samo su neki od mogućih uzročnika. Zato je važno odvesti životinju na pregled kod veterinara koji će procijeniti koji je uzrok i što bi trebali učiniti da se perutanje zaustavi.

Koji god uzrok bio, brza reakcija je uvijek put do uspješnog izlječenja.

Autor: Riba

Mačkolog laik sa 30+ godina iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *