Zanimljiva pitanja i odgovori o mačkama

Zanimljiva pitanja i odgovori o mačkama

Mačke su osebujna bića i ponekad nam je teško razumjeti njihovo ponašanje, odnosno zašto nešto čine. Evo desetak zanimljivih pitanja i odgovora na njih, a tiču se ponašanja omiljenih nam ljubimica.

Zašto mačke ruše stvari?

Mačke su znatiželjna bića, a također i jako reagiraju na dosadu. Ako imate igračaka za nju, a ona i dalje ruši stvari s vaših polica, znači da joj te igračke više nisu zanimljive i trebaju joj nove.

Mogu li mačke doista dobro vidjeti u potpunom mraku?

Ne mogu baš dobro vidjeti u potpunom mraku, ali da bi vidjele u mraku, treba im šestina svjetlosti koja je potrebna ljudima da bi nešto vidjeli. Naime, mišići oko šarenice mačjeg oka mogu se jako stisnuti kod veoma jakog svjetla ili jako raširiti kod slabog svjetla. Ovo im je omogućilo lov u davna vremena, u doba dana kada je bilo malo svjetlosti.

Zašto neke mačke često mijauču?

Mačke su izumile mijakunje živeći uz ljude jer kada su u društvu s drugim mačkama, rijetko kada mijauču. One znaju da, kada počnu mijaukati, poslastice počnu padati ‘s neba’.

Zašto nekad ne mogu satima pronaći svoju mačku?

Skrivanje za mačke ima nekoliko prednosti, a sve svoje korijene vuku iz davne prošlosti. Naime, skrivajući se mogle su postati neopažene za svoj plijen i tako ga lakše uhvatiti, a također na taj način su se mogle zakamuflirati da i sami ne postanu laki plijen.

Ako mačka koja stalno živi u kući pobjegne, hoću li je ikada pronaći?

Mačke imaju odličan osjećaj za smjer pa nerijetko čujemo da kod preseljenja mačka lako pronađe put u stari stan. Ipak, nisu sve mačke tako snalažljive pa je ipak dobra ideja paziti da nam mačka ne pobjegne i, dakako, staviti joj čip jer nikad ne znate gdje bi mogla završiti.

Jesu li mačke sretne kada mašu repom?

Mnogi misle da su mačke koje mašu repom sretne kada ih vide, što je uzeto od pasa budući se zna da sretni psi mašu repom. Međutim, kod mačaka je sasvim drugačija situacija i mahanjem repa one zapravo pokazuju da su ljute, stoga im je bolje ne prilaziti ako ne želite da vas podrapaju.

Ako mi mačka spava u krilu, znači li to da me voli?

U mačjem svijetu ranjivost znači povjerenje i ljubav.  Slično je i u ljudskom, zar ne? Ako vam mačke spava u krilu, znači da je tada ranjiva te je to znak da vas voli i vjeruje vam. A i bonus je to što imate toplo krilo.

Moja mačka ponekad izgleda kao da pravi grimase. Je li to moguće?

Da, mačke mogu praviti grimase svojim licima, one na taj način pokazuju kako se osjećaju i što misle.

Ako me mačka počne gristi, znači li to da me ne voli?

Ovo je znak da mačka ne voli nešto, ne nužno vas. One počnu gristi kada im se nešto ne dopada, možda je previše milujete, grubi ste u igri i slično. Kada vas grize, kao da vam kaže: ‘Prestani s tim!’

Ponekad se ne mogu kontrolirati i vičem na svoju mačku kada me naljuti. Je li to u redu?

Želite li vikanjem odgojiti svoju mačku, to nije dobar način. Vikanjem ćete napraviti životinju koja vas ne sluša i koja vam ne vjeruje. Želite li odgojiti mačku, vikanje nikako nije opcija već ako nešto želite, budite spremni i nešto joj dati u zamjenu za to.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

There is 1 comment for this article
  1. Ema at 20:24

    Super zvuči

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *