Njemačka vlada: kastrirajte mačke ili ih držite na vodilicama!

Njemačka vlada: kastrirajte mačke ili ih držite na vodilicama!

Ovih tjedana pa čak i mjeseci stalno slušamo o tome što je njemačka vlada odlučila o izbjeglicama koje neumorno stižu na teritorij te države. No, život ide dalje i u vezi drugih stvari pa tako saznajemo kako je njemačka vlada predložila pomalo kontroverzan i svakako strog zakon u vezi mačaka. Zakon, ako prođe, će glasiti: kastrirajte svoje mačke ili ih stavite na vodilice!

Dakle, ovaj bi se zakon najviše trebao odnositi na muške mačke. Naime, zbog velikog broja muških mačaka kućnih ljubimaca koji nisu kastrirani, drastično se povećao broj mačaka lutalica. Budući da mužjaci često nisu kastrirani i izlaze na slobodu kad požele, lako dolaze u kontakt s već postojećim ženkama lutalicama te se s njima pare. Naravno, u konačnici ovo znači još veći broj mačaka lutalica.

Njemački aktivisti mnogo su se bavili ovim problemom te su pokušali sterilizirati i kastrirati velik broj mačaka lutalica. Međutim, u konačnici se pokazalo da je to bio sizifov posao koji ih nije doveo nikamo. Upravo iz tog razloga njemački je ministar poljoprivrede predložio ovu drastičnu i strogu mjeru, koja će se ako prođe u parlamentu, pretvoriti u jednako takav zakon.

Vlasnici će, ako se mjera usvoji, imati dvije mogućnosti sa svojim muškim mačkama – ili ih kastrirati ili ih držati stalno u kući, a ako ih žele puštati van, morat će ih držati na vodilici. Dakle, slično kao i pse.

Njemačka po nekim procjenama ima oko milijun mačaka lutalica. Samo u jednoj od najnapučenijih njemačkih regija, mačke lutalice godišnje naprave štetu na cvijeću i drveću u iznosu od pola milijuna eura. Jedno vrijeme su zbog svega imali zakon koji je dopuštao ubijanje mačaka lutalica, ali su se ljudi snažno dignuli protiv njega te je takva praksa strogo zabranjena.

Aktivisti za prava životinja pozdravljaju ovaj prijedlog zakona. Iz PETA-e su izjavili: ‘Ovo je dobra mjera da se smanji populacija mačaka lutalica, ali i kako bi se smanjile nepotrebne patnje mačaka lutalica. Većina njih su izgladnjele i bolesne.

Ostaje nam čekati hoće li ovaj prijedlog postati zakon, ali kako stvari stoje, to bi se doista moglo i dogoditi.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *