Američki dugodlaki i kratkodlaki kurl

Američki dugodlaki i kratkodlaki kurl

Fédération Internationale Féline razlikuje ove dvije pasmine, iako se zapravo radi o pasminama istih karakteristika, uz razliku u duljini krzna na repu i ovratniku. Kod dugodlakog kurla rep i ovratnik bogati su dlakom i kitnjasti, dok je kod kratkodlakog kurla duljina krzna na repu jednaka duljini krzna na ostatku tijela. Ova pasmina posebna je po svojim unatrag zavinutim ušima.

Uzgajanje američkog kurla datira iz 1981. godine, kada su Joe i Grace Ruga, iz Lakewooda u Kaliforniji, susreli zanimljivu crnu dugodlaku mačku lutalicu neobičnih ušiju. Odlučili su ju udomiti te su joj dali ime Shulamith. Već u prvom leglu koje je Shulamith okotila u kući obitelji Ruga nekoliko mačića je imalo zavinute uši poput svoje majke. Selektivan uzgoj počeo je 1983. godine.

Kad se okote, uši mačića sasvim su ravne. Tijekom narednih tri do pet dana počinju se uvijati unatrag te ostaju u čvrsto uvijene kroz 16 tjedana tijekom kojih se polako “odmotavaju”. U tom periodu uzgajivači mogu zaključiti radi li se o izložbenom primjerku – ako uši ostanu ravnije, mačke se ne izlažu.

https://youtu.be/6TPYRm8mxyw?t=10s

Kurlovi su vrlo druželjubive mačke, orijentirane na ljude, ali se dobro i brzo slažu s ostalim ljubimcima i djecom. Kaže se da su vrlo slični psima u odnosu prema vlasnicima, jer ih često prate u stopu. Također, nose nadimak Petra Pana u svijetu mačaka budući da kao odrasle mačke jako dugo zadržavaju zaigranu osobnost malih mačića. Kurlovi se malo linjaju i ne zahtijevaju puno četkanja i održavanja krzna.

Standard:

GLAVA je oblika modificiranog klina bez spljoštenih mjesta, nešto dulja nego široka s glatkim prijelazima. Glava je srednje veličine, proporcionalna s tijelom.

NJUŠKA je zaobljena s nježnim prijelazima bez naglašenog “whisker breaka“. Brada je snažna i čini jednu liniju sa vrhom nosa i gornjom usnom. Profil – nos je srednje duljine i ravan s laganim uzlazom od doljnjeg ruba oka prema čelu.

UŠI su široke u korijenu, otvorene, uvijene prema natrag. Kut pod kojim su savijene mora iznositi najmanje 90 stupnjeva i ne smije prelaziti više od 180 stupnjeva. Čvrsta hrskavica počinje u korijenu uha i mora činiti najmanje jednu trećinu uha. Srednje su veličine, uspravna, smještena sa strane vrha glave.

OČI su srednje velike, oblika oraha, pod laganim kutom između baze uha i vrha nosa. Razmak između očiju je jedna širina oka. Boja se podudara sa bojom krzna a izuzetak je kod kolorpointa gdje mora biti plava. Jasna je i sjajna.

TIJELO je srednje veliko, srednje jakih grudi i slabina. Mišići su srednje jaki, srednjeg tonusa i gipki.

NOGE su srednje duljine i proporcionalne s tijelom, ravne su i srednje koštane građe. Šape srednje velike zaobljene.

REP je gibak, širok na bazi, sužava se prema vrhu i dugačak je koliko i samo tijelo mačke. Kod dugodlakih kurlova obrastao je dlakom i kitnjast, a kod kratkodlakih je duljina krzna jednaka kao i na ostatku tijela.

KRZNO je poludugo, nježno, svilenkasto, polegnuto, gipko s minimumom podkrzna. Priznate boje su bijela, crna, plava, čokoladna, lila, boja cimeta, fawn, crvena, krem, kornjačevine, dimaste, srebrne, zlatne, sa uzorcima i kombinacije sa bijelim. Kod dugodlakog kurla krzno na okovratniku je bogato, kod kratkodlakog kurla jednako kao i na ostatku tijela.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *