Suživot mačke i djeteta

Suživot mačke i djeteta

Mačke i djeca – pobjednička ili gubitnička kombinacija? Teško je dati jednoznačni odgovor jer on ne postoji. S mačkama i djecom nije moguće generalizirati jer postoje djeca i mačke koja se nikako ne slažu, ali i oni koji se slažu savršeno. Ipak, treba znati i sljedeće – djeca su često bučna, prave nagle pokrete i ispuštaju nagle krikove. K tome, znaju biti i gruba i zato se nerijetko mačke i djeca jednostavno – ne slažu.

Ipak ima nade. Evo kako možemo postići da se mačke i djeca dobro slažu od dana kada su se upoznali.

Stvorite ugodno okružje – mačke odlično čitaju raspoloženja i vibracije. Djeca koja stalno trče i viču svakako neće privući mačku već će je otjerati od sebe. Podučite djecu da se mačkama trebaju obraćati nježnim glasom i imati smirene, lagane pokrete kako bi im ove životinje vjerovale i kako ih se ne bi preplašile.

Uzmite vremena da se upoznaju – neka sve ide polako i strpljivo. Najbolje je da dijete legne na pod i da ruku mački da ju omiriše i pogleda. Ovako se najbolje stvaraju spone između djeteta i životinjice.

Lagano maženje od glave do repa – neka pokreti i pritisak budu što nježniji i neka idu od glave, odnosno ramena pa sve do repa. Neka djeca vole mačje trbuščiće, ali objasnite im da mačka pokazuje trbuh samo kada nekome doista vjeruje pa je mnogo bolja ideja ako se krene laganim pokretima s gornje strane tijela.

Pazite kako nosite mačku – nakon nekog vremena sasvim je sigurno da će dijete htjeti uzeti mačku u naručje. Sve će opet biti mnogo lakše ako dijete ima smirene pokrete i sve ostalo te polako uzima mačku u svoje naručje. Na prve znakove frktanja i nevjerice treba prestati s bilo kakvom akcijom.

Sjedite ili stojte – dakle, naglasak je na statičnom ponašanju. Podučite djecu neka ili mirno sjede ili mirno stoje dok se druže s mačkom koju još nedovoljno poznaju. Ovo je najbolji način da se stekne međusobno povjerenje.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *