Prrrrrrrfektno mjesto za mačke – španjolski gradić

Prrrrrrrfektno mjesto za mačke – španjolski gradić

Trigueros del Valle je maleni grad u španjolskoj provinciji Castilla y Leon, ima svega 330 stanovnika, međutim danas svi ljubitelji životinja znaju za njega jer je postao grad u kojem mačke i psi imaju jednaka prava kao i ljudi.

Gradić je prije bio poznat samo po jednom impresivnom dvorcu iz starih vremena, a ne prema ljubavi prema životinjama. Međutim, na izborima je većina stanovnika glasala ZA to da se mačke i psi proglase ‘ne – ljudskim stanovnicima grada’, što znači da imaju ista prava kao i ljudski stanovnici grada.

Gradonačelnik, Pedro Perez Espinoza je nakon što su stanovnici (budimo jasni – ljudski stanovnici) rekli svoje odmah donio zakon u kojem piše to isto, a vrijedi za njegov Trigueros del Valle. U zakonu je posebno istaknuto da ‘nijedan čovjek ne smije napraviti ništa što bi izazvalo sakaćenje ili smrt ne – ljudskog stanovnika grada’, dakle mačke ili psa.

No, iako se sve na prvu loptu čini kao savršeno, ipak su se nakon donošenja zakona javila neka pitanja koja za sada nemaju odgovora. Jedno od najbitnijih je sljedeće – imaju li ljudi sada pravo uspavati teško bolesnu mačku ili psa, kako to regulirati?

Ipak, mnogi kažu da je zakon donijet zapravo kako bi se smanjio utjecaj još uvijek veoma popularnih borbi bikova po Španjolskoj. Neke regije su borbe zabranile, dok se u nekima još uvijek održavaju ovi, za mnoge, festivali okrutnosti nad životinjama.

Iako će ova vijest o mačkama i psima kao ne – ljudskim osobama zasigurno ući u anale jer radi se o prvom zakonu donijetom isključivo za ove životinje, ipak nije prvi puta da se neka životinja naziva ne – ljudskom osobom. Naime, indijski je parlament 2013. godine nazvao delfine i kitove ne – ljudskim osobama i istaknuo da bi kao takvi trebali imati posebna prava te je moralno neprihvatljivo držati ih u zatočeništvu i koristiti u zabavljačke svrhe. Iako njihov zakon nije dao ista prava delfinima i kitovima kao i ljudima, ipak je zabranio korištenje ovih životinja u zabavnim vodenim parkovima.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *