Stanovnici Los Angelesa moći će držati i do 20 mačaka

Stanovnici Los Angelesa moći će držati i do 20 mačaka

U mnogim krajevima ne postoji odgovarajuća zakonska regulativa pa tako možemo sretati ljude koji žive u svojim domovima zajedno s desetak ili nekoliko desetaka mačaka. Međutim Los Angeles je ogroman grad, a kako bi život u takvim mjestima bio što udobniji za sve stanovnike donose se najrazličitije direktive. Do sada je tako vrijedilo pravilo da jedno domaćinstvo Los Angelesa može imati najviše tri mačke. Međutim, uskoro bi na izglasavanje mogao doći novi zakon prema kojem bi jedno domaćinstvo moglo imati najviše pet mačaka, a ako se traži posebna dozvola od grada, i do 20 mačaka!

Mnogo je zagovornika novoga prijedloga zakona, a najviše ih je u redovima društava za zaštitu životinja koji smatraju da će se na ovaj način godišnje spasiti na stotine mačaka iz skloništa koje su osuđene na sigurnu eutanaziju. Naime, godišnje se u tom megapolisu eutanizira nekoliko tisuća mačaka koje ne mogu pronaći stalni dom. Primjera radi, statistika pokazuje da je postotak spašavanja pasa iz skloništa i do 81 posto u Los Angelesu, dok je postotak spašavanja mačaka iz skloništa svega 55 posto.

Stanovnici Los Angelesa po novom bi zakonu mogli imati pet mačaka bez plaćanja naknade. Ako žele imati od šest do devet mačaka, godišnja naknada bi bila 55 dolara, za 10 do 15 mačaka naknada bi bila 85 dolara, a za 16 do 20 mačaka 150 dolara godišnje.

Mačke nisu jedine čije je držanje brojčano određeno u Los Angelesu. Primjerice, još 2009. godine donijet je zakon prema kojem jedno domaćinstvo tog grada smije imati najviše jednog pijetla, i to zbog čestih pritužbi zbog kukurikanja.

Što se mačaka tiče, zagovornici se nadaju da će zbog novog zakona sve više mačaka lutalica pronaći dom, dok protivnici kažu kako će se na ovaj način omogućiti da privatne osobe vode vlastita skloništa za napuštene mačke te se pitaju hoće li ih ljudi koji će imati tako mnogo mačaka u jednom domu držati zatvorene u kavezima.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *