Društvene mreže spasile kineske mačke lutalice

Društvene mreže spasile kineske mačke lutalice

Svi znamo onu staru – kad se male ruke slože, sve se može, sve se može… Iako u posljednje vrijeme sve manje vjerujemo u ovu krilaticu koja je bila popularna za vrijeme bivše države, ponekad nas iznenadi svojom efikasnošću. A upravo se to dogodilo u vezi kineskih mačaka lutalica koje žive u jednom tamošnjem muzeju.

Radi se o muzeju Xi’an Beilin koji je smješten u jednom Konfucijevom hramu u središnjoj Kini. U muzeju je izloženo najviše kamenih kipova, no u posljednje vrijeme mnogo popularniji postao je, ne zbog svojih izložaka već zbog obitelji mačaka lutalica koja se ondje naselila.

To su mačke – mama, tata i nekoliko novih mačića. Tako je službena stranica muzeja često pisala o ovoj mačjoj obitelji i koliko ih posjetitelji vole. Međutim, onda je veoma čitani kineski web site China Mail objavio članak o tome kako je majka mačka ogrebla jedno dijete koje su uporno željelo poigrati s jednim od mačića. Nakon članka, uprava muzeja odlučila je mačke – likvidirati.

Ali ne tako brzo!

Na tisuće korisnika društvenih mreža pisale su upravi muzeja sa samo jednim zahtjevom – da se mačke ostave na miru i tamo gdje jesu. Neki od komentara na društvenim mrežama su sljedeći:

  • Nemojte ih tjerati iz njihovog doma. Oni nisu krivi!
  • Ostavite mačke! One su dio predivnog pejzaža!
  • Mačke ne napadaju ako ih se ne isprovocira i ovo mače ne bi trebalo patiti zbog tuđe pogreške!

Na kraju je slučaj uzeo toliko maha da se na jednom velikom kineskom web siteu pojavila anketa: “Na čijoj ste strani, na strani muzeja ili mačaka?” Čitatelji su mogli glasati, a pogodite na čijoj je strani golem broj čitatelja bio.

Uprava muzeja organizirala je službeni sastanak zbog “slučaja mački” te su odlučili da će mačke ostati u muzeju, ali će se postaviti znakovi da ih se ne dira te će ih se s vremenom sterilizirati, cijepiti i očistiti od eventualnih nametnika. Objava koju su postavili na svojoj stranici dočekana je s oduševljenjem te je samo prvog dana od objave podijeljena oko 18,000 puta na društvenim mrežama.

Iz uprave muzeja su rekli: “Nikada nismo očekivali tako mnogo pozitivnih i ohrabrujućih komentara. Sve ovo nas je veoma raznježilo.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *