Mačke mogu naučiti znakovni jezik za gluhe osobe

Mačke mogu naučiti znakovni jezik za gluhe osobe

Mačke često prati glas da su nepopravljive, dostojanstvene i samopouzdane jedinke koje se teško što može naučiti pa čak i ime kojim ju oslovljavate. Međutim, s vremena na vrijeme iznenade nas i oduševe priče o tome koliko korisnih stvari mačke mogu naučiti. Jedna takva dolazi nam iz Connecticuta u SAD-u. Učiteljica znakovnog jezika za gluhe osobe naučila je znakovni jezik i svoje mačke! Evo kako.

Kim Silva bila je učiteljica znakovnog jezika za gluhe u jednoj školi, a kada je otišla u mirovinu, započela je taj jezik učiti svoje tri mačke. Na ideju je došla jer je iz skloništa za napuštene životinje uzela mačka Bambija, koji je gluh. I tako je sve započelo.

Kim kaže kako su joj nedostajala djeca u školi pa se okrenula svojim ljubimicama. Također, i ona i suprug imaju problema sa sluhom te je Kim uspješno učila i svoje dvije kćeri od malih nogu znakovni jezik za gluhe osobe što joj je, kaže, uvelike pomoglo kao iskustvo kada se radilo o učenju mačaka.

Bambija je pronašla preko interneta te je on bio u skloništu u Teksasu i trebalo je proći neko vrijeme dok ga je dobila u svoj dom. Dok ga je čekala, počela je učiti znakovni jezik svoje dvije mačke koje je već imala, a koje nemaju problema sa sluhom.

Inače, do sada je bilo poznato da psi mogu naučiti znakovni jezik, a za mačke se sve uvijek uzimalo s rezervom, odnosno razna američka društva za znakovni jezik gluhih osoba kažu kako je mačke moguće naučiti, ali je moguć i neuspjeh te da je prilikom učenja uvijek potrebno koristiti razne poslastice kao nagrade. Kim je istaknula da je u razgovoru s mnogim gluhim osobama većina njih sumnjala da se mačke mogu naučiti znakovni jezik. Sve zajedno zapravo je pridonijelo izazovu.

Kim kaže kako je njezin mačak Bobcat odmah pokazao veliko zanimanje te je nove znakove upijao kao spužva. S druge strane, mačak Bear nije bio previše zainteresiran. Kada je Bambi konačno stigao u obitelj, odmah je počeo kopirati Bobcata i učenje mu je išlo odlično. Nažalost, u međuvremenu je stari Bear preminuo pa je u obitelj došla Thomasina, a ona je naučila znakovni jezik još brže od Bobcata i Bambija!

Neke od riječi znakovnog jezika koje mačke razumiju su: sjedi, pleši, krug, gore, stani, high five, spavaj, konzervirana hrana, gotovo, itd. Kim Silva snimila je i video te se nada da će pomoću njega potaknuti druge da udomljavaju gluhe mačke iz skloništa i pokušaju ih naučiti znakovni jezik gluhih.

Kim ističe kako su mačke aktivnije otkada znaju znakovni jezik. Primjerice, Bobcat je naučio jezik u 7. godini života. Prije toga je bio veoma povučena mačka, međutim od kada zna taj jezik, mnogo je aktivniji s ljudima. Općenito sve mačke jako vole biti s ljudima otkad su naučile znakovni jezik za gluhe te često svašta izvode kada dođu gosti koji na taj način komuniciraju s njima.

Neumorna Kim ne staje na znakovima koje je već naučila svoje mačke već ih želi naučiti još novih. Poseban cilj joj je da ih nauči da same traže hranu. Ovo je probala naučiti Bobcata, ali za sada nije uspjela pa se nada da će uspjeti s ostale dvije mačke. Kaže kako je na internetu vidjela video uratke u kojima vlasnici pokazuju mačke koje su naučile same tražiti hranu i to joj je inspiracija. Pogledajte i vi jedan takav video za kraj:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *