Pomoć za mačke koje pate od proljeva

Pomoć za mačke koje pate od proljeva

Proljev kod mačaka je relativno česta pojava. To je nešto s čime se sreo svaki vlasnik mačke i to barem jednom godišnje, ako ne i češće. Radi se o veoma neugodnom problemu, posebice ako je mačka stalno zatvorena u kući. Također radi se i o velikom zdravstvenom problemu jer mačka koja dulje vrijeme ima proljev vrlo brzo dehidrira i ako joj se ne pomogne može doći do ozbiljnih komplikacija pa i smrti.

Proljev kod mačaka može izazvati niz stvari. Najčešće je to promjena u prehrani, potom mliječni proizvodi i mlijeko, razne infekcije, alergije, ali i tumori, kao reakcija na lijekove, bolest bubrega i jetre, kolitis. Ono što je potrebno znati jest da na pojavu proljeva trebamo odmah reagirati i pokušati ga zaustaviti jer što on dulje traje, to mačka gubi više tekućine i opasnost od dehidracije je veća.

Što se prehrane tiče, najbolje je mački ništa ne davati jesti do 24 sata od trenutka kada smo primijetili da ima proljev. Najbitnije joj je osigurati dovoljno čiste vode i nutkati je da što češće pije. Ako ni nakon 24 sata proljev ne prestaje, najbolje ju je odvesti veterinaru koji će je pregledati i koji će vam na osnovu zatečenog stanja najbolje znati reći što treba poduzeti. Veterinaru treba otići i ranije u slučaju da se pojavi krv u stolici, ako mačka počne i povraćati te kod bilo kakva promjene ponašanja.

Jedan od narodnih lijekova za mačke s proljevom je i pire od bundeve. Dakle, bundeva se skuha i zdrobi u pire. Mački se ostavi mala količina i ako ju je pojela u roku od šest sati, dodajte novu i tako svakih šest sati. Proljev bi trebao prestati u roku 24 do 30 sati.

Kako izbjeći proljev?

U većini slučajeva, proljev je moguće izbjeći jer ga je najčešće izazvala unesena hrana. Nikako nemojte mački davati mlijeko i mliječne proizvode bez obzira koliko ih ona voli. Mačke ponekad izbezumi miris mlijeka i nećete moći odoljeti da joj ga ne ponudite, međutim suzdržite se jer može nastati težak problem s proljevom kojeg ćete teško sanirati. Također, možda ste čuli za neku dobru hranu i želite je davati svojoj mački, no to učinite postupno, miješajući je sa starom hranom. Nagli promjena u prehrani također može izazvati velike probleme s proljevom.

Nevena
Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *