Pije li vaša mačka dovoljno tekućine?

Pije li vaša mačka dovoljno tekućine?

Znamo da mačke i voda imaju pomalo osebujnu vezu. Većina mačaka će na bilo koji mogući način spriječiti da ih smočite, a isto tako nećete je baš previše često vidjeti kako licka vodu iz svoje posudice. Većina veterinara reći će vam da bi mačke, kako bi bile zdravije, trebale piti više vode nego što to obično rade. Zvuči poznato, zar ne? I većina ljudi bi trebala unositi više tekućine nego što to obično činimo.

Bubrezi kod mladih i zdravih mačaka izrazito su jaki. To znači da mogu podnijeti velike koncentracije otpadnih tvari u organizmu u relativnoj maloj količini tekućine. Međutim ovo kasnije, kada mačka postane starija, dolazi na naplatu. Veterinari vjeruju da zato mnoge mačke razvijaju razne bolesti bubrega, koje su među vodećim bolestima u mačjoj populaciji te prvi uzrok smrtnosti među mačkama! Također, zbog pre malog unosa tekućine razvijaju se i razne urinarne infekcije, odnosno infekcije mokraćnog mjehura i susjednih organa, što je također velik problem kod starijih mačaka.

Kada bi mačke pile više tekućine, proizvodile bi više urina koji bi bio manje koncentriran otpadnim tvarima, čime bi cijeli sustav bio manje opterećen. Dakle, odgovorimo na pitanje iz naslova članka – koliko bi vode mačke trebale piti?

Odgovor glasi: onoliko koliko žele pa još malo više od toga.

No na koji način ubijediti mačku da pije više tekućine kada često ni sami nismo dovoljno disciplinirani? Evo nekoliko načina na koje možete zavarati vašu mačku da više pije, što je posebno važno u ovim toplim ljetnim mjesecima.

1: Hranite je mokrom hranom za mačke

Jedan od učinkovitijih načina je da hranite mačku hranom koja već sadrži vodu, tj. sa vlažnom hranom iz kantice ili vrećice (ili hranom koju ste sami pripremili). U divljini mačke većinu potreba za vodom zadovoljavaju prehranom. 75% njihovog prirodnog plijena sastoji se od vode. U kući se najčešće hrane suhom hranom koja sadrži do 10% vlage, dok vlažna hrana sadrži od 70 do 80% vode. Velik broj veterinara preporuča prehranu zasnovanu na mokroj hrani jer takve mačke unose u organizam više vode u odnosu na mačke koje su na suhoj hrani, iako potponje češće piju vodu iz zdjelice koja im obavezno mora biti dostupna.

Ako je vaša mačka navikla na suhu hranu i nije oduševljena promjenom prehrane, pokušajte joj u suhu hranu dodati malo vode, postepeno povećavajući količinu koju će mačka još tolerirati. Također, možete pokušati podvaliti malo vlažne hrane sa suhom.

2: Veličina je važna

Mačke su ponekad vrlo izbirljive. Pokušajte koristiti zdjelice različite veličine, oblika ili materijala. Velika mačka neće rado piti iz niske zdjelice, mala mačka neće biti zadovoljna sa velikom zdjelicom a ako materijal od kojeg je posuda izrađena ima miris, budite sigurni da će ju mačka zaobilaziti.

Vjerojatno ćete primjetiti da mačka rađe pije iz posude koja joj ne dodiruje brkove dok to čini, pa nastojte da posuda uvijek bude napunjena do vrha kako bi to izbjegli.

3: Lokacija, lokacija, lokacija.

Postavite više posuda s vodom po vašem domu. To će sigurno potaknuti mačku da više pije. Mačke također razvijaju preferencije prema određenom mjestu, tako da će češće obilaziti neka mjesta u odnosu na druga. U načelu što je posuda s vodom dostupnija, mačka će je rađe koristiti. Mačke su, baš poput ljudi, prilično komotne. Starije mačke neće se rado penjati po stepenicama da dođu do vode.

Evo nekoliko preporuka o tome gdje ne stavljati posudu s vodom:

Pored posude sa pijeskom za vršenje nužde. Neke mačke jednostavno neće piti iz posude koja je pre blizu njihovog toaleta, da ne spominjemo da zagađeni pijesak može dospijeti u njihovu vodu za piće. Fuj!

Pored zdjelice s hranom. Kao i u slučaju toaleta, neke mačke ne vole da im se voda nalazi pored zdjelice s hranom. Komadići hrane mogu dospjeti u vodu i odbiti mačku od nje.

Pored bučnog uređaja koji može uznemiravati vašu maču (poput mašine za veš). Ne želite da mačka povezuje posudu s vodom sa traumatičnim iskustvom.

4: Držite vodu svježom, čistom i hladnom

Nitko ne želi piti mlaku i prljavu vodu, pa tako ni vaša mačka. Često mijenjajte vodu u posudi i koristite filtriranu ili kupovnu vodu rashlađenu u hladnjaku. Voda iz pipe često ima neprijatan ukus koji mačka neće voljeti. Za vrijeme vrlo toplih dana slobodno dodajte u vodu nekoliko kockica leda – uz to što će vodu držati hladnom, zaintrigirati će mačku i duže će se zadržati pored zdjelice.

5: Dodajte malo arome vodi i mačka će je rado popiti!

Voda će biti primamljivija vašoj mački ako joj dodate mrvicu arome. Pokušajte sa malo vode od tune ili školjaka, ili sa pilećim temeljcem. Možete čak zamrznuti neke od predloženih dodataka u kockice i dodavati u vodu po potrebi. Kako se kockica bude topila, polako će oslobađati aromu u vodu. Imajte na umu da ako koristite ovu metodu uvijek imajte u blizini i zdjelicu obične vode.

6: Tekuće rješenje

Voli li se vaša mačka igrati sa tekućom vodom iz pipe? Ako da, vjerojatno će rado piti iz fontane za piće. Na tržištu postoje raznolike zdjelice za vodu koje kontinuirano cikuliraju tekućinu, od vrlo jednostavnih do sofisticiranih koje hlade i filtriraju vodu.

Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *