Mačke se u zatvoru pripremaju za novi život

Mačke se u zatvoru pripremaju za novi život

U nekoliko američkih zatvora postoje programi udomljavanja napuštenih mačaka. Mačke se iz skloništa za životinje donose u zatvor, ondje sa zatvorenicima provedu određeno vrijeme (u prosjeku oko tridesetak dana) a nakon toga ih netko udomi, odnosno odlaze u svoj stalni (i, vjerujemo, sretni) dom.

U većini zatvora zatvorenici žive po dvojica u jednoj malenoj ćeliji. Oni koji to žele i koji nemaju kaznena djela ubojstava, maltretiranja, kućnog nasilja i sličnog, mogu se prijaviti da im treći cimer u ćeliji postane mačka. Kako kažu u zatvorima, interes za ovaj program doista je velik i zapravo postoje liste čekanja zatvorenika koji žele mačku u svojoj ćeliji.

Samo jedno društvo za zaštitu životinja u Washingtonu je u suradnji s jednim zatvorom u toku četiri godine udomilo 57 mačaka. Sve su te mačke prvo neko vrijeme provele u zatvoru navikavajući se na ljude, a potom su udomljene.

Jedan zatvorenik je izjavio: ‘Mislim da ovo sve tako dobro funkcionira jer mi ovdje imamo sve vrijeme na svijetu koje trošimo na mačke. Pripitomljavamo ih i učimo da mogu imati bolji život nego što su ga do tada imale. Neke od njih nas grebu i frkću, ali s vremenom se ipak nauče da to ne treba raditi.

Neki od zatvorenika čekaju mjesecima kako bi prošli proces selekcije i dobili tu privilegiju da se brinu o mački u svojoj ćeliji.

Teško je ne vezivati se za njih, ali ipak znamo da im boravkom ovdje dajemo svojevrsnu drugu šansu, šansu za bolji život, a to je nešto najljepše što u zatvoru možemo napraviti‘, zaključuje zatvorenik.

Volonteri obučavaju zatvorenike kako se pravilno brinuti o mačkama, a također ih opskrbljuju pijeskom, grebalicama, četkama i svim ostalim potrepštinama koje trebaju za brigu o mačkama. Kako to sve izgleda pokazuje sljedeći video:

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *