Kartuzijska mačka

Kartuzijska mačka

Velika je i mišićava pasmina mačke koja ima snažne šape i brze reflekse. Ima plavosivo krzno te jantarne oči. Duge su 20-25 cm, a teže od tri do šest kilograma. Poznate su po svom “smiješku”.

Nedavna istraživanja dokazala su da ova pasmina potječe iz stare Perzije. U francuske samostane vjerojatno su stigle s vitezovima tijekom Križarskih ratova. Postoje mnoge priče o počecima ove vrste, jedna od njih kaže da su živjele u Francuskoj u kartuzijskim samostanima, gdje su bile cijenjene kao dobri lovci na miševe. No, to je samo jedna od legendi. Istina je da su uzgajane u Francuskoj, a poslije Drugog svjetskog rata su zbog smanjenja populacije često parene s britanskom mačkom, zbog čega je FIF-e 1970. godine te dvije pasmine svrstao u jednu. Nakon obnove obiju pasmina ta je odluka povučena i dana opet imam dvije različite vrste, a parenje kartuzijske mačke s britanskom ili ruskom mačkom je zabranjeno.

Kartuzijska mačka

Kartuzijska mačka fizički je puna kontrasta. Često ju se opisuje kao “krumpir na čačkalicama” jer ima robusno tijelo, široka ramena i prsa, a oslonjena je na tanke noge srednje duljine. Njezino plavosivo krzno je vunaste teksture, s gustom poddlakom, što ju čini otpornom na vodu i na različite vremenske prilike. Također, nije poželjno četkati njezino krzno, već samo prolaziti prstima kroz njega, kako se ne bi petljalo.

Ova pasmina poznata je po psećim karakteristikama osobnosti – mogu donositi bačenu lopticu i odazivati se na ime. Tradicionalno sve mačke rođene u istoj godini dobivaju ime koje počinje istim slovom, karakterističnim za tu godinu. Kartuzijske mačke vrlo su tihe i šutljive te će češće ispuštati zvukove slične cvrkutu, nego mijaukati.

Standard:

GLAVA je široka na u bazi, dobro razvijene lubanje, sa uskim plosnatim dijelom između ušiju. Glava ima oblik preokrenutog trapeza.

NOS je ravan i širok u cijeloj duljini, ne smije biti prćast, krajnja granica njuške završava između obraza.

UŠI su srednje veličine, smještene visoko na glavi što daje mački znatiželjan izraz, blago se šire prema vanjskoj strani.

OČI su velike i otvorene, ne smiju biti okrugle. Boja tamno žuta do tamno bakrena.

TIJELO je čvrsto, snažno, mišičavo, robusno s dobro razvijenim prsima.

NOGE su srednje dužine u srazmjeru s tijelom, jake, mišičave, ne previsoke, velikih šapa.

REP je srednje duljine i širi pri korijenu a sužava se prema zaobljenom vrhu.

KRZNO je sjajno i gusto, poddlaka blago vunasta, raskošna. Dvostruko krzno mora malo stršati. Boja: sve nijanse plave.

macke.hr
Autor: macke.hr

macke.hr su centralno mjesto za sve vlasnike mačaka ili one koji žele znati više. Novosti, informacije, pomoć i zanimljivosti - sve na jednom mjestu!

Postoji 1 komentar na ovaj članak
  1. Hosting u 04:14

    Ova sarmantna i inteligentna macka plavicastog krzna veoma je omiljena u Francuskoj i u Kanadi, gde je maskota velikog dzez festivala koji se odrzava u Montrealu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *