Kako razgovarati s mačkama?

Kako razgovarati s mačkama?

Obično se misli da su psi prave životinje za razgovor, a da mačke ne znaju slušati jer uopće ne reagiraju na riječi i zapravo ih je baš briga što im se govori. No, ovo je tek stereotip u kojeg možete i dalje vjerovati ako to želite. Međutim, kada jednom shvatite koliko mačke mogu dobro slušati i koliko reagiraju na vaše riječi, nećete moći prestati razgovarati s njima – vjerujte. Kako uspostaviti bolju komunikaciju s mačkama?

Slušajte

Promatrajte svoju mačku i pamtite kako reagira na određene podražaje. Kako se ponaša kada vidi vrapca, drugu mačku ili vjevericu? Kako reagira na vaše ponašanje i ponašanje vaših ukućana? Kada se vama obraća, koji tonalitet koristi u kojim situacijama? Kada sve ovo pohvatate, komunikacija s vašom mačkom bit će mnogo lakša i jednostavnija, a razumijevanje zajamčeno. Kao i kod svega, potrebno je potruditi se.

Pokazujte ljubav

Stručnjak za mačje ponašanje, amerikanac Jackson Galaxy, kaže kako mačke razumiju pokrete očima kojima se govori: “Volim te.” Kaže da je to potrebno napraviti ovako – s mačkom uspostavite kontakt očima, potom polagano sklopite kapke, kratko ih držite  zatvorenima, a potom ih ponovno lagano otvorite. Ovo je potrebno raditi kada  je mačka smirena i opuštena i vidjet ćete i da će vam ona uzvratiti “ljubavnim treptajima”.

Ponudite nos ili “prst nos”

Ako imate više mačaka u kućanstvu koje se dobro slažu, onda vjerojatno znate da jedna drugoj nude nosić kako bi se pozdravile. Jednako joj i vi možete ponuditi svoj nos za pozdrav, ali budući da je to u nekim situacijama teško i iziskuje preduboko saginjanje, vaš prst može zamijeniti nos, odnosno kažiprst savijte u zglobu pa ga ponudite mački da ga ponjuši. Vidjet ćete da neće odbiti, a to može postati vaš svakodnevni oblik pozdravljanja.

Budite tihi

Možda ste već primijetili da mačke reagiraju na visoke tonove, odnosno na glasne zvukove. Ako volite pozdravljati mačke jednako kao djecu i pse, dakle glasno i entuzijastično, velika je vjerojatnost da će vas se kloniti. Stoga je za razgovor s mačkom najbolje imati tihi ton glasa.

Koristite iste izraze za iste stvari

Iako se često misli da se mačke ne mogu naučiti čak ni kako se zovu, uz nešto upornosti sve se može. Najvažnije je ustrajno u određenim situacija koristiti određeni izraz ili skupinu izraza i mačka će s vremenom povezivati izraz s ponašanjem. Tako ih se može naučiti niz “trikova”, primjerice kad je vrijeme za hranjenje, za maženje u krilu, za odlazak u vrt i tako redom.

Sjetite se igre mačića

Kada ste s odraslom mačkom i ona postane malo pregruba, sjetite se kako se mačići igraju i kako reagiraju jedan prema drugome kada dođe do malo grublje igre. Naime, kada je jedan mačić pregrub prema drugome,  ovaj drugi glasno to pokaže, potom se odmakne i neko ga vrijeme ignorira. Jednako učinite i vi kada se vaša mačka malo otme kontroli.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *