Palijativna skrb za mačke

Palijativna skrb za mačke

Palijativna skrb obično se spominje u kontekstu brige za bolesne i stare ljude. Ova skrb obuhvaća zdravstvenu, psihološku, duhovnu i socijalnu brigu o ljudima koji boluju od neizlječive bolesti ili o starim ljudima koji se ne mogu sami o sebi brinuti. Dakako, postoji i palijativna skrb za mačke koje su veoma stare ili koje boluju od neke neizlječive bolesti, a obično se tu radi o brizi u sklopu obitelji u kojoj mačka živi. Budući je neka bolest ili starost te sve što one donose sa sobom za mnoge šok, trebamo se ranije pripremiti na sve što život stavi pred nas. Mnoge mačke danas žive zatvorene u stanovima i kućama te dožive veoma duboku starost pa je znanje o brizi za takve mačke itekako potrebno.

Kod mnogih starijih mačaka javljaju se razne bolesti, a najčešće su to tumori, problemi sa štitnjačom, s probavom, artritisom i da ne nabrajamo dalje. Pravilnom brigom za takvu mačku, ili stručnim nazivom, palijativnom brigom o takvoj mački produljuje joj se život te je on kvalitetniji i što je moguće više lišen boli. Kako biste sve ovo uspjeli, osim vaše ljubavi i brige, svakako je bitna i dobra suradnja s veterinarom.

Što je najvažnije znati kod palijativne skrbi za mačke?

Kontrola boli je najvažnija – kod mačaka je veoma teško saznati koliko je boli. One obično skrivaju svoju bol, međutim što se mačka više povlači, to je znak da je bol veća. Stoga, s obzirom na stanje vaše mačke, razgovarajte s veterinarom da joj daje sredstva protiv bolova, odnosno morat ćete i sami naučiti davati joj ih.

Raspitajte se o svim aspektima bolesti ili stanja – srećom pa danas imamo na raspolaganju doista mnoštvo informacija. Najbolje je da vam veterinar objasni kako stvari stoje, a također uvijek možete potražiti i drugo mišljenje. Ako su vam neki termini bolesti nejasni, ne libite se pitati, a također je i mnogo informacija na internetu koje sami možete pronaći. Ponekad i najmanji detalj može uvelike promijeniti, donosno poboljšati stanje vaše mačke i olakšati joj život.

Nije kraj – iako znate da je kraj blizu, nije kraj dok se on doista ne dogodi. Ovakvo stanje može potrajati mjesecima pa čak i nekoliko godina te je najbolje da se psihički pripremite na to. Najgore što možete učiniti jest izbaciti bolesnu ili staru mačku na ulicu (što je, nažalost, česta praksa u Hrvatskoj), ali i kriviti sebe jer nemate dovoljno sredstava da joj platite bolju veterinarsku skrb. Znajte da u ovakvim trenucima vaša ljubav i briga zapravo najviše vrijede.

Raspravite o eutanaziji prije nego se pokaže potreba za njom – životinje imaju tu sreću da ne moraju patiti dok im zadnji dah ne izađe iz tijela, odnosno za njih je eutanazija legalna. Sami ćete najbolje vidjeti je li i kada je došlo vrijeme za to, međutim prije se dogovorite s veterinarom. Naime, mačkama je uvijek stres odlazak u veterinarsku ambulantu i najbolje je, ako do toga dođe, napraviti sve kod kuće, na mjestu na kojem je mačka živjela. Tako će to za nju biti najmanje stresno, a to je najbitnije.

Shvatite da je sve težak put, ali koji u isto vrijeme može biti predivan – danas živimo u osamljenom društvu, kada se pojavi i najmanji problem, skloni smo bježanju. Upravo nas stara ili bolesna mačka u svojim posljednjim mjesecima života može mnogo toga naučiti o suosjećanju, prevladavanju boli, brizi za nekoga. Iskustvo koje tako dobijemo neprocjenjivo je.

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *