Koje su alternative uklanjanju mačjih noktiju?

Koje su alternative uklanjanju mačjih noktiju?

Mačke vole grebati i oštriti svoje kandže, a često to rade na našem namještaju. Ovo, naravno donosi nove probleme jer se namještaj haba, stvaraju se pukotine, rupe i na kraju je sve zapravo uništeno. Iz tog razloga mnogi se vlasnici odlučuju za uklanjanje mačjih noktiju.

U mnogim razvijenim državama postoje razne kampanje protiv operativnog uklanjanja mačjih noktiju te se ova praksa naziva okrutnom i uspoređuje s čupanjem noktiju kod ljudi. Kandže su mačkama potrebne i itekako im pomažu u razvoju u zdravu i normalnu mačku. Ako ste i vi protivnik trajnog uklanjanja noktiju kod mačaka, a s druge strane teško vam pada kada je vidite da nokte oštri na vašem novom/starom namještaju, evo koje alternative postoje, a koje sigurno pomažu.

Zaštita i miris na namještaju

Namještaj može postati neatraktivan za brušenje noktiju i mačka će to vrlo brzo usvojiti. Mnogi vlasnici se kunu da im je pomogla aluminijska folija. Jednostavno je stave na komad ili dio namještaja kojeg mačka najviše voli i njoj ta mjesta više neće biti privlačna. Dobro je staviti i ljepljivu traku, ali onu koja je ljepljiva s obje strane. Možete se poslužiti i mirisom limuna i ostalih citrusa kojim ćete pošricati namještaj jer je on izrazito odbojan mačkama.

Podloge za brušenje noktiju

U trgovinama postoji doista velik izbor grebalica ili podloga za brušenje mačjih noktiju. Izaberite neke za koje vjerujete da će se svidjeti vašoj mački i stavite je na vidljivo mjesto. Neke mačke vole vertikalne, neke horizontalne grebalice, a to ćete primijetiti i po tome koji dio namještaja grebe. Grebalice je dobro staviti pokraj površina koje su zabranjene, kako bi im odvukle pozornost.

Pronađite dobru zamjenu

Najbolje je pratiti svoju mačku i kada vidite da je naumila grebati namještaj, izvadite omiljenu igračku i pozovite je na igru. Trebate sve dobro iskalkulirati i započeti s igrom prije nego ona počne s grebanjem, kako ne bi zaključila da je grebanje namještaja način poziva na igru.

Skratite mačje nokte

Ovo može biti šok za mačke pa ih je potrebno priviknuti i biti strpljiv s njima. Postoje posebne škare za rezanje mačjih noktiju, a također je bitno da se nikada ne odreže previše nokta jer ako se zahvati previše, to za mačku znali bol. U principu se uklanja samo vanjski, najoštriji dio nokta, a kako je to najbolje učiniti, pogledajte u videu koji slijedi:

Probajte s umjetnim noktima

O ovom smo već pisali na našim stranicama. Radi se o umjetnim noktima koji se stave na mačje kandže i tako im onemogućuju grebanje. Kreativno i zanimljivo rješenje, zar ne?

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *