Polidaktilija (višak prstiju) kod mačaka

Polidaktilija (višak prstiju) kod mačaka

Polidaktilija je genetski poremećaj koji se prepoznaje kao višak prstiju. Javlja se i kod ljudi i kod mačaka, a kod mačaka su polidaktilne mačke još poznate i kao Hemnigwayeve mačke iz razloga što je ovaj pisac na svom imanju imao mnogo mačaka za života, a većina njih karakterizirao je upravo višak prstiju.

Polidaktilija je obično nasljedna. Većina mačaka ima 18 prstiju, po pet na prednjim šapicama i po četiri na stražnjim. No, kod nekih se javlja višak prstiju pa mogu imati i po nekoliko prstiju viška na svakoj šapici, ali obično se javlja o jednom prstu viška pa se ponekad čak dobiva dojam da polidaktilna mačka ima palac i može vam pokazati ‘palac gore’.

Ako i vi imate polidaktilnu mačku, evo što o tome morate znati:

Polidaktilija je bezopasna

Kod većine polidaktilnih mačaka radi se o posve bezopasnom sindromu koju nema nikakav utjecaj na njezino zdravlje i ponašanje. Jedini problem to može predstavljati vama ukoliko pripadate onima koji smatraju da bi se mačkama trebali rezati nokti. Ipak, u veoma rijetkim slučajevima zbog izrazito nepovoljno polegnutih prstiju koji su višak mogu se pojaviti nepravilno razvijene noge.

Polidaktilija je stvar gena

Prenosi se preko dominantnog gena pa ako jedan roditelj ima višak prstiju, a drugi ne, šanse su od 40 do 50 posto da mačići iz takvog križanja također imaju višak prstiju.

Neke polidaktilne mačke mogu otvarati nevjerojatne stvari

Kao što smo prije naveli, kod nekih mačaka višak prstiju na prednjim šapicama dovodi do izgleda šapice koja liči na ljudsku šaku, točnije s izrazitim palcem sa strane. Vlasnici takvih mačaka svjedoče da one mogu otvoriti prozore i slične stvari upravo zahvaljujući razvijenom palcu. Zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Tek kada pomislimo o nečem takvom, postajemo svjesni koliko smo sretni jer imamo palčeve, zar ne?

Inače, snimljena je i jedna reklama u kojoj je prikazano što bi to značilo da sve mačke dobiju palčeve, pogledajte je:

Big foot mačke

One mačke koje imaju višak prstiju, ali su im razvijeni tako da nemaju odvojen ‘palac’, dobiju veoma široko stopalo pa ih se često naziva ‘big foot’ mačkama, ali i mačkama s palačinka stopalima te mačkama sa šapama za snijeg.

Polidaktilija kod mačaka češća je u nekim dijelovima svijeta

Iako se mutacija gena može dogoditi bilo gdje na svijetu, pokazalo se da su polidaktilne mačke češće u nekim dijelovima svijeta i to u zapadnoj Engleskoj i Walesu te na istoku SAD-a i Kanade.

Mornari su vjerovali da ovakve mačke donose sreću

Mačke s viškom prstiju mornari su nazivali ‘ciganskim mačkama’ te su vjerovali da ih je sreća imati na brodu za vrijeme putovanja jer su spretnije u hvatanju miševa i također bolje održavaju ravnotežu dok se brod ljulja na valovima.

Neke vrste mačaka sklonije su polidaktiliji

Pokazalo se da su neke vrste mačaka sklonije dobiti višak prstiju od drugih, a od svih najviše vrsta Maine Coon. Čak 40 posto potomaka Maine Coon mačke razvije višak prstiju. Zanimljivo je da ova vrsta podrijetlo vuče iz američke države Maine u kojoj ima jako mnogo snijega tijekom godine pa neki vjeruju da je hodanje po snijegu uzrok razvitka viška prstiju.

Guinessov rekord – 28 prstiju

Kanadski mačak Jake drži Guinnessov rekord po broju prstiju. Na svakoj šapici ima po čak sedam prstiju, što znači da ih ima sveukupno 28!

Autor: Nevena

Ljubiteljica mačaka od malih nogu, a k tome i ljubiteljica lijepe riječi, diplomirana novinarka, vječita šetačica i istraživačica...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *